Който иска - получава, който работи - успява, който успее при нас, може да успее навсякъде

От 04 до 09 април 2011 г. в гр. Бялисток, Полша се проведе втората официална визита по проект „Нови и алтернативни възможности за развитие на туристически предприятия”. Партньори по този проект са България — Гимназия „Д-р Иван Панов”, Турция — община Учисар и най-голямата компания  в Турция за летене с  въздушни балони — Anatolian Balloons, Гърция — Професионално училище гр. Драма, Белгия — Частна асоциация за мултимедийно обучение, Полша — Професионално училище гр. Бялисток.

Бялисток има население от 300 000 жители, което го прави най-големия град в североизточна Полша и  столица на воеводство Подласки. Намира се в равнината Подласки  на брега на Бяла река. Градът притежава  исторически музеи, културни паметници, както и голямо разнообразие на паркове и зелени площи. Приблизително 32% от града е заета от паркове, площади и горски резервати, което създава идеална възможност за един здравословен климат. Близостта на града до Беларус, Литва и Русия създава отлични условия за икономическо и културно развитие на града.

В срещата взеха участие 14 ученици от гимназията заедно с 4 от техните учители — Б. Матерова, С. Антова, Р. Панова и Л. Иванова. Гимназистите  за пореден път доказаха своите езикови и културни компетенции на отличен английски език. Те присъстваха на редица презентации и състезание по стрелба, организирани от техните полски съученици. 

Домакините на срещата успяха да ни покажат по много вълнуващ начин огромна част от техните културни  и туристичски обекти, свързани с  културното наследство на Полша. Участвахме в добре подготвени и интересни презентации с информация и документация на високо ниво.

Учениците от трите професионални училища — България, Гърция и Полша,  включени в настоящия проект ще  имат за цел да доказват  заедно със своите ръководители компетентните си позная в областта на туризма,  иновационни бизнес идеи за развитие на туристически предприятия. Предвидено е участието им в Facebook състезание за най-оригинална бизнес идея и актуализиране на уебсайта на проекта.

Гимназията ще бъде официален домакин на транснационалната среща от 13 до 18 юни 2011 г.

А ето и кометари от самите учстници в срещата:

 

В периода от 4 до 9 април ние, учениците от Гимназия ”Д-р Иван Панов” и част от нашите учители, посетихме една невероятна страна - Полша. Там бяхме обгърнати от гостоприемството на този топъл народ. Целта на нашето пътуване беше да видим техния модел на работа и да обменим съответния опит.

В началото на седмицата със самолет пристигнахме на летището във Варшава, а от там отпътувахме до град Бялисток, където се настанихме, и където бяха проведени работните ни срещи. Бялисток е и мястото, където се намира Професионалната гимназия, с която си партнираме по проекта „Нови и алтернативни възможности за развитие на туристически предприятия”. Там нашите домакини ни показаха както училището си, така и множество интересни забележителности от своя район. Част от невероятните места, които посетихме, бяха природни резервати, галерии, както и множество църкви с уникална архитектура. Дворецът Браницки, който е и един от символите на Бялисток, се открои като най-интересната забележителност за нас. Друга част от полската култура и традиции, на които успяхме да се насладим, бяха техните кулинарни изкушения. Имахме възможността да опитаме както ястия от традиционната им кухня, така и специалитети, сервирани  в изискан ресторант на гала вечерята през последната вечер от престоя ни там.

Много харесахме всички дестинации, които посетихме и атмосферата на тази прекрасна страна, но не забравихме и за своята родина и отбелязахме това с едно весело, българско хоро. Всички с интерес гледаха тази част от нашите традиции и си прекарахме наистина страхотно. През юни ни предстои още една невероятна седмица, през която ние ще бъдем домакини и ще се постараем да представим нашата страна по подобаващ начин.

Деница Игнатова - 11б клас 

 

 

Първото нещо, което си помислих след като се приземихме беше, че в Полша не е по-различно от България, но в последствие осъзнах, че има няколко разлики. На отиване, когато вече наближаваше края на пътуването ни със самолета, пилотът ни съобщи, че вече навлизаме в Полша и ние, преливащи от радост, погледнахме през прозорците. Докато се приземявахме, имахме възможността да разгледаме града под нас. На всички ни направи впечатление колко подредени бяха къщите и блоковете, а и по време на пътуването ни към  общежитието видяхме, че е много по-чисто отколкото в България.

Общежитието също беше много чисто и запазено. Поляците са много дисциплинирани хора. По време на закуска и изобщо през цялото време там пазеха тишина.

На една от екскурзиите, които домакините организираха, ни показаха  много църкви. В тях всичко беше чисто, подредено и си личеше, че много държат на тях,  т.е не пестят средства. Отделят много внимание и на животните и по-специално на бизоните, които са доста типични за областта. Заведоха ни в националния парк с бизони. Имаше също статуи и знаци с тях.

И въпреки всичко България превъзхожда Полша в три отношения — имаме по-хубаво време, кухня и сме по-приветливи.

Росица Кръстева — 10б клас 

 

Едно подобно пътуване на нашите години, до където и да е, е незабравимо преживяване. Наистина работихме много, за да си заслужим пътуване от този ранг, и сме много благодарни на нашите учители, че ни предоставиха подобен шанс. Благодарение на този проект всички ние успяхме да се запознаем с една нова култура, много по- различна от нашата. Опитахме нови храни и екстремни изживявания. Запознахме се с прекрасни хора, с които продължаваме дори и на хиляди километри да поддържаме връзка и да очакваме с нетърпение тяхното посещение. Престоят в Полша разви много наши скрити таланти и ни помогна да се отпуснем и спокойно да разговаряме на английски език, което ще ни бъде изключително полезно и занапред. Красива природа, традиционна кухня, невероятни хора, които се погрижиха за нас  и следяха за нашия комфорт през цялото време - това е Полша. Тази едноседмична екскурзия с работна цел, ако мога да я нарека така, остави траен белег в нашите сърца и ни сплоти като екип.

Таня Григорова — 10б клас

 

 

С удовлетворение отбелязвам безспорния положителен ефект от посещението на моята дъщеря в Полша, в качеството й на ученичка от езиковата паралелка в Гимназия „Д-р Иван Панов”. Доколкото имам информация от контактите си с родителите на други ученици, участвали в това задгранично пътуване с учебна цел, такова е и всеобщото мнение за този проект.

Смятам, че посоката, в която върви работата Ви с нашите деца е правилна и при насрещни усилия от страна на учениците ще бъде и плодотворна, а резултатите ще бъдат трайни. Изключително важно е, според мен, личното им впечатление от работата и контактите с техните връстници от други страни, с които да общуват на език, чужд и за двете групи общуващи. Безспорна е и полезността на възможността да сравняват българската култура, богатство на традиции, архитектура, природни дадености и т.н. с тези на посещаваната от тях страна. Мисля, че сравнението няма да е с отрицателен знак за България.

В заключение, бих искал да Ви уверя, че намирам работата по такива проекти за ползотворна за Вас, за Гимназия „Д-р Иван Панов” и предимно за нашите деца, на които се отдава възможност за „живо” общуване и обучение в тази ера на електронни комуникации, в която живеем.

Гр. Григоров, родител на Таня Григорова

 

 

Галерия