Който иска - получава, който работи - успява, който успее при нас, може да успее навсякъде

Ден на шарените чорапи

Днес е Международният ден на хората със Синдром на Даун, известен още като Ден на шарените чорапи. Включете се в предизвикателството, отправено от партньорите по проект "Get Involved" / "Включи се" по програма Еразъм+, в който участва и ПГ "Д-р Иван Панов". Обуйте си шарени чорапи и публикувайте снимките си в знак на подкрепа на хората, които имат Синдром на Даун!

Да дариш радост на дете за Коледа

          Коледа е най-приказното време от годината. Времето, изпълнено с любов, уют, топлина и щастие. 
          За да зарадват за празника децата, ползващи социалната услуга в ЦОП-Берковица, учениците от ПГ „Д-р Иван Панов“ организираха благотворителна дарителска акция, която е част от дейностите по проект „Включи се“ /“Get Involved“/. 
          Вярваме, че  събраните играчки, лакомства, дрешки, ученически пособия, книжки  ще накарат много деца да се усмихнат и да повярват в магията на Коледа! 
          Благодарим на всички, които се включиха в акцията и дариха радост на децата! 

Нашите традиционни храни

         Нашият нов проект „Включи се“ /Get involved/, по програма на Еразъм+, стартира. Пандемията от COVID 19 не ни плаши. И ние активно се включваме в предвидените дейности.
        Вижте нашите традиционни храни , приготвянето на които споделихме с нашите партньори:
1. Карина и Александра   https://youtu.be/df2Qah-1mdQ
2.Йоана, Лили и Йоанна https://youtu.be/wcFtngCcafw
3. Мартин, Христиана, Елеонора и Марлен https://youtu.be/cSGyqau5Tm4 
4. Ивет https://youtu.be/iEE11Jh8vO8
5.Валери и Славина https://youtu.be/MxcZcLawQxs
6.Христо и Борис https://youtu.be/M_SDej770gY

„Включи се“ /Get involved/

Нашият проект „Включи се“ /Get involved/ е по програма на Еразъм+. Той ще продължи две години (ноември 2020 г. - октомври 2022 г.) и включва 6 училища от 6 различни държави - Франция, Испания, Италия, Полша, България и Турция.
През двете години ще работим върху важността да се включваме в защита на различни каузи, които са от значение за нашите ученици, във връзка със 17-те устойчиви цели на ООН за развитие, особено действията в областта на климата, намаляването на дискриминацията и неравенството, работата за мир и солидарност.
Нашите ученици ще се включат активно, за да защитят тези принципи и цели (през целия проект са планирани няколко дейности за солидарност).
Нашият проект ще бъде разпространен чрез платформата eTwinning и особено Twinspace, която ще позволи на учениците да общуват и действат, но също така и чрез Instagram и Facebook страницата на проекта.
Проектът има за цел да привлече учениците към различни каузи и дейности в много различни области: хуманитарна, екологична, социална ...
Искаме да подобрим международното сътрудничество по време на проекта, тъй като учениците ще се изправят пред комуникационни, организационни и технически предизвикателства. Проектът обаче се стреми също така да развие обща информираност по различни въпроси и необходимостта от сътрудничество на европейско ниво.
Стремим се да направим проекта платформа за равни възможности и възможност за борба с отпадането от училище. Учениците ще развият граждански и социални умения, цифрови и графични умения, езикови и комуникативни умения, умения за организация и управление на проекти. Този проект ще им позволи да разширят своите знания, да открият други култури, да разширят кръгозора си, да отворят съзнанието си, да си сътрудничат и да се включат в екологични и солидарни дейности заедно с благотворителни организации или неправителствени организации.
 
Координатор на проекта е гимназия от град Сатурвил, но отговорностите ще бъдат разпределени между партньорите съгласно календар, който определя различните задачи за изпълнение между мобилностите. Те са категоризирани като такива:
- „дифузия“: късометражен филм, песен и видеоклип, конкурс за лого, онлайн драма, etwinning и социални медии
- „ученици в действие“: обучение на ученици, истории за деца, благотворителна акция, зелени предизвикателства, приобщаване, приемственост между поколенията
- „дългосрочни дейности“: среща на младите хора от Европейския съюз, дълъг филм.
Предвид настоящите здравни ограничения, беше договорено съвместните дейности да започнат онлайн. Ще бъдат сформирани международни екипи (включващи ученици от всички държави), които да започнат да работят от разстояние по различни проекти чрез чести конферентни връзки на живо.
 
Нашият приоритет е да информираме учениците за ценностите, които споделят, като се включат в различни дейности. Бихме искали нашите ученици да станат отговорни граждани, осъзнаващи глобалните проблеми и предизвикателства, пред които са изправени, и осъзнаващи ролята, която трябва да играят като граждани на 21-ви век. Искаме да се изправят не само срещу изменението на климата, но и срещу неравенствата в полза на мира и справедливостта и правата на човека.
Проектът ще подобри местното, регионалното, националното и европейското влияние и репутацията на партньорите. Резултатите ще бъдат споделяни в Twinspace, в социалните мрежи, в уебсайта на всяко училище, в електронни медии или каналите в Youtube, когато е възможно. Платформата за резултати Erasmus + ще се използва за споделяне на резултатите от проекта в европейски мащаб.
Проектът ще насърчи и професионалното развитие на преподавателския състав на всички партньорски училища.

Проект "Ученически практики" 2013/2014 година

Проекти

От 09.01.2014г. до 02.04.2014г. се проведоха практики на реално работно място по проект „Ученически практики” от ученици на Гимназия „Д-р Иван Панов” гр. Берковица. В проекта участваха 28 ученика от професионалните паралелки.

 Гимназията осъществи тясно сътрудничество с работодателите от град Берковица. От името на учениците, учителите от професионална подготовка и ръководството на Гимназията благодарим на:

Ресторант „Кръстева къща”

Хотел „Къщата на Генерала”

Детски център „Камбанка”

Бистро „Златното гърне”

Заведение за бързо хранене „Тодорини кукли”

Заведение „Каприкорн и Аквариус”

 

 

Проект "Споделяне на култури" - трета работна среща

Новини / Проекти

От 15.04. до 20.04.2013г. Гимназия „Д-р Иван Панов” бе домакин на последната работна среща по проект „Споделяне на култури”.
 

Ден 1 — Началото

 

Гостите от Гърция и Турция — 24 ученика и 9 учители — бяха посрещнати според обичая с хляб и сол. След като разгледаха училището и посетиха учебни часове, те бяха приветствани с програма, която освен официалната част включваше изпълнения на група „Амбианс”, народен хор „Българка” и танцов ансамбъл „Малинарка”. После представители на трите училища партньори засадиха дръвчета в двора на Гимназията в знак на своето приятелство. Учениците домакини представиха как се приготвят традиционни български ястия. Освен тях гостите опитаха много други традиционни ястия, подготвени от учениците участници в проекта и колектива на Гимназията. След коктейла домакините научиха своите гости да танцуват български хора, а екипите от учители по проекта проведоха работна среща. На нея бяха обсъдени осъществените до момента дейности. Акцентът беше поставен върху подготовката на крайния продукт, който ще бъде книжка с рецепти, текстове на песни, които имат версии в трите държави, речник с еднакви на трите езика думи, ученически доклади от проучванията на фолклора (песни, танци, обичай) и традиционната кухня. По-късно екипите по проекта бяха приети от кмета на Община Берковица г-жа Димитранка Каменова.

 

Ден 2 - Пещера и скали


Рано сутринта в сряда участниците в проекта поеха към пещерата Магура. След това разгледаха Белоградчишките скали. Следобяд посетиха музея в гр. Чипровци и присъстваха на демонстрация на ръчно боядисване на прежди с естествени оцветители и тъкане на килими.

Ден 3 - 1600 метра над морето


В четвъртък домакините показаха на своите гости красотите на Берковския балкан. От хижа Ком те изкачиха връх Щърковица. Гръцките ученици много се зарадваха на снега, тъй като не са виждали сняг от детството си. В родния им град Ксилокастро сняг вали веднъж на 10 дори 15 години. Планинските водачи Димитър Стефанов, Илиян Иванов и дъщеря му Христина Иванова (ученичка в Гимназия „Д-р Иван Панов”) разказаха много интересни случки и легенди за върхове и местности в Берковския балкан. Никой не искаше да се разделя с уникалната гледка, която се откриваше от връх Щърковица, но участниците трябваше да се прибират в хижата за обяд. След като слязоха в града посетиха къщата музей „Иван Вазов” и Етнографския музей.

 

Ден 4 — Клисурския манастир и Враца

 

Сутринта на 19.04. всички потеглиха за гр. Враца. По пътя се отбиха в Клисурския манастир. Независимо от религията си всички запалиха свещички за здраве в църквата на манастира, а на тръгване опитаха малиновото вино, което се произвежда в манастира. Преди да посетят Историческия музей в града, минаха през прохода Вратцата. В Историческия музей гостите бяха впечатлени от плочката с най-старата писменост в света и от Рогозенското съкровище. След това имаха свободно време, за да разгледат центъра на града и да купят подаръци за своите близки.

Вечерта се очакваше с нетърпение от всички. Предстоеше официалната вечеря, на която всеки трябваше да получи сертификат за участието си в работното посещение и символичен подарък за спомен от Берковица и България. През цялата вечер човек можеше да усети как се споделят култури и да разбере, че културите на тези три съседни държави, всъщност са много близки и си приличат по толкова много неща. В песни и танци вечерта мина неусетно. Никой не искаше да се разделя с новите си приятели, но всички знаеха, че след няколко часа гостите трябва да си тръгват.

 

Всички хубави неща имат своя край, но не и проектът "Споделяне на култури". Споделянето тепърва започва, приятелствата са създадени вече и ще останат дълго във времето! Не казваме сбогом, а само довиждане и до нови срещи! А такива ще има със сигурност.

 

Галерия

Гимназия „Д-р Иван Панов” е домакин на третата работна среща по проект „Споделяне на култури"

Новини / Проекти

От 15. до 19. април 2013 г. в град Берковица ще се проведе третата работна среща по проект “Споделяне на култури”. Гимназия “Д-р Иван Панов” ще посрещне  учениците от град Ксилокастро, Гърция и град Анкара, Турция, които бяха домакини на предишните работни срещи.

През 2011 г. за втори път Гимназия „Д-р Иван Панов” гр. Берковица беше одобрена и подписа договор по секторна програма „Коменски” към Център за развитие на човешките ресурси. За период от две години (01.08.2011-31.07.2013) училището работи по проект „Sharing Cultures” (споделяне на култури). Участници в проекта са ученици от България, Гърция и Турция, а основните дейности включват проучване и изготвяне на доклади и презентации на английски език за националната музика, песни, танци, носии, кухня на всяка от страните партньори и откриване на  общото  в културите на трите държави.

„Моята Родина – твоята Родина”

Проекти

Работна група: 24 училища от 12 страни: Холандия, България, Германия Чехия, Словакия, и други
Работна група от Гимназия „Д-р Иван Панов”: Катя Рангелова, Росица Кръстева, Михаил Дамянов, Ерина Стаменова, Таня Григорова, Вилияна Ангелова с ръководители: инж. Петрана Лендова и Иванка Илиева
Проектът е публикуван на сайта на Гимназия „Д-р Иван Панов” и се използва от учителите в часовете по История и цивилизация, География и икономика, Немски език и Час на класа.

 

Тема на проекта: „Моята Родина — твоята Родина”

Вид на проекта: онлайн проект

Цели на проекта: Да се запознаят с културата, навиците, традициите, забележителностите и историята на други Европейски страни, посещавайки ги виртуално, да подобрят езиковите си компетентности, да се запознаят с нови хора и да общуват с тях използвайки знанията си по Немски език

Интегрирани компетентности: Немски език, Информационни технологии, История, География, Изобразително изкуство

Възрастова група: 13 — 15 години

Използвани инструменти: чат, Е — Mail, форум , видео, картини, презентации, рисуване

Работни процеси: Нашите ученици ще си пишат писма и изпращат картички за Коледа и Великден, ще общуват чрез чат, форум и Е-Мail. Те ще изработят презентации, ще направят албуми и ще обменят информация за бита и културата на своите страни, традиции и обичаи / например: как се празнуват Коледа и Великден в техните страни/. Ще напишат по няколко изречения за себе си, училището, в което учат, свободното време и своето хоби, ще качат на сайта снимки и презентации по изброените по-горе теми, ще изработят малки албуми с материали от проекта, които ще изпратят на партньорите си.

Очаквани резултати: Подобряване на езиковите знания и компетентности и уменията за работа с компютърни технологии, обогатяване на знанията за други страни и култури, повишаване на мотивацията за учене на Немски език и усъвършенстване на уменията им за изработване на презентаци и общуване във форуми, опознаване на културата, бита и традициите на други страни и народи.

Продължителност: 9 месеца - от септември 2010 до юни 2011 година

 

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p34124

 

 

Проект "Споделяне на култури"

Проекти

През 2011г. за втори път Гимназия „Д-р Иван Панов” гр. Берковица беше одобрена и подписа договор по секторна програма „Коменски” към Център за развитие на човешките ресурси.

Секторна програма „Коменски” е насочена към първата фаза на образованието — от предучилищната и началната до гимназиалната степен. Участници в нея са учениците, учителите и всички, развиващи дейност в сферата на средното образование. Участието в секторна програма „Коменски” допринася за повишаване качеството на училищното образование, формиране на личността на учениците и развитие на компетенциите на базата на чуждоезиковото обучение. Програмата обхваща няколко основни дейности, всяка една от които предоставя различни възможности за засилване на европейските измерения в училищния живот, подпомагане на езиковото обучение и мобилността, активизиране използването на информационните и комуникационни технологии,  развитие на граждански активно общество.

За период от две години (01.08.2011-31.07.2013) училището ще работи по проект „Sharing Cultures” / “Споделяне на култури”. Основните дейности са насочени към изучаването на фолклора (песни, танци, обичаи) и националната кухня на нашата и държавите партньори. Участниците в проекта ще посетят гр. Ксилокастро (Гърция) през март 2012г. и гр. Анкара (Турция) през ноември 2012г. Така те ще се запознаят с културата на тези две държави. При посрещането на партньорите в България през април 2013г. учениците от Гимназия „Д-р Иван Панов” ще представят нашата култура, традиции, природни и исторически забележителности.

Проект „Споделяне на култури” по секторна програма Коменски към ЦРЧР е разработен от екип от учители от Гимназия „Д-р Иван Панов” — Николина Кирова, Нина Везьова, Петрана Лендова и Иванка Илиева. Освен директора Румян Горков в реализирането му се включват и Людмила Иванова, Николинка Йорданова и Татяна Еленкова. Екипът заложи като основни цели чрез опознаване културата и традициите на родната си страна учениците да осъзнаят националната си идентичност, да почувстват национална гордост от културното богатство на родината си и същевременно да я представят на приятелите си от държавите партньори. От друга страна те ще имат възможност да опознаят друга култура, различна от тяхната, и ще се научат да бъдат толерантни и да уважават хората с различна култура и бит. Това ще засили европейското измерение на училищното образование и ще стимулира изучаването на чужди езици. От общо шестте партньора по проекта, които включваха също Италия, Испания и Румъния, одобрени бяха само три, България (координатор), Гърция и Турция. Тъй като тези три държави са съседни и са обединени и от факта, че са изцяло или частично разположени на Балканския полуостров, на първата работна среща партньорите решиха чрез опознаване на собствената и чуждите култури да наблегнат на общото между тях, на това, което ни обединява.

Основните дейности включват проучване и изготвяне на доклади и презентации на английски език за националната музика, песни, танци, носии, кухня. Предвидени са и уроци по народни танци и готварство. По време на работните посещения учениците домакини ще научат гостите си как да танцуват някои от народните им танци и да приготвят традиционни ястия. На последната среща ще се проведе състезание между учениците, на което те ще покажат какво са усвоили. Крайният продукт от проекта ще бъде книжка със снимков материал, доклади на учениците, както и рецепти и текстове на народни песни. Учениците ще изготвят и кратък речник с често използвани думи и изрази, както и с такива, които са еднакви в трите държави.

През ноември се проведе първата работна среща на екипите от трите държави, които работят по проекта. На нея бяха уточнени датите за официалните посещения на 24 ученици от всяко училище и техните ръководители. В същото време беше избрано лого на проекта по предложение на ученици и бяха обсъдени дейностите. С активното си участие в тези дейности учениците и учителите от Гимназия „Д-р Иван Панов” за пореден път ще докажат, че смисълът на образованието, освен в личностното развитие, е в доказването пред себе си и пред другите, а в случая и в доказването и пред света.

 

Събития:

Първа работна среща

Втора работна среща

Трета работна среща