Който иска - получава, който работи - успява, който успее при нас, може да успее навсякъде

Световния ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия

На 20.11.2023 г.   учениците от 12. клас при ПГ „ Д-р Иван Панов“ съвместно с органите на Пътна полиция гр. Берковица  проведоха  инициатива по повод  19 ноември 2023г. – Световния ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия . Учениците бяха подготвили брошури и напомниха на водачите и участниците в движението да бъдат отговорни, концентрирани и толерантни. Гимназистите призоваха : "Шофирай безопасно, бъди разумен!", "Безопасността е най-важна!", "Високата скорост убива!", "Животът не е резервна част!".
      Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.
   Директорът на ПГ „ Д-р Иван Панов“, гр. Берковица, учителите и учениците изказват своята благодарност на инспектор пътен контрол Н. Николаев и неговия екип за съвместната дейност.

„Остани жив! Пази живота!“ („Stay alive and save lives“)

За осма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя.

Той се провежда в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16 и 22 септември и в тазгодишното издание датата, определена за него бе 20 септември. Целта е в този ден да няма загинали по пътищата на нито една страна от Европа.
 
Мотото, избрано от организаторите на кампанията за тази година, е „Остани жив! Пази живота!“ („Stay alive and save lives“).
Учениците на ПГ „Д-р Иван Панов“ се включиха в инициативата с различни дейности.

29 юни - Ден за безопасността на движението по пътищата

По инициатива на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с решение на Министерския съвет  29 юни е обявен за Ден за безопасността на движението по пътищата, като по този начин се цели поставянето на акцент върху различни аспекти по въпросите на безопасността на движението по пътищата.
  В тази връзка училищната комисия по БДП при ПГ „Д-р Иван Панов“ организира среща с представители на КАТ-Берковица и представител на СБА-Берковица. От автомобилния инструктор Недко Петров гимназистите получиха ценни съвети. Беше направена и демонстрация с учебен автомобил, като всеки желаещ можа сам да опита лесно ли е да си шофьор.

„Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

„Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“ Това бе призивът на учениците от 12. клас на ПГ „Д-р Иван Панов“, които се включиха в акция „Зима 2022“ и съвместно със служителите на КАТ-Берковица напомниха на шофьорите колко са важни спазването на правилата за безопасно шофиране и техническа безопасност на автомобилите, колко е ценен всеки човешки живот.
    Учителите и учениците на ПГ „Д-р Иван Панов“ изказват своята благодарност за оказаното съдействие от страна на служителите на КАТ-Берковица и вярват, че  тази  кампания е допринесла за спасяването на не един човешки живот.

Европейска седмица на мобилността и пътната безопасност

В Европейската седмица на мобилността и пътната безопасност  /16.09 -22.09/ и в Европейския ден без загинали на пътя /21.09/ нашите ученици Преслава Стоянова от 9.Б клас и Спасияна Желязкова от 8.Б клас се включиха в организирания от Община Берковица спортен празник .
            Двете момичета, бивши състезателки на Клуба по приложно колоездене – Берковица, показаха майсторско управление на велосипед, познаване на правилата за безопасност при движение по пътищата, включиха си и в реденето на пъзели от пътни знаци. За всички участници и публика БЧК Монтана демонстрира оказване на първа помощ при ПТП.