Който иска - получава, който работи - успява, който успее при нас, може да успее навсякъде

Настъпи последният ден от нашето посещение  във Фрайбург, Германия. Сутринта всички, учители и ученици, поехме по финалната дестинация от изпълнената с приятни преживявания седмица. Като начало на деня ни беше отредено да разгледаме областния град - Щаде.

Отидохме на Рибния пазар в центъра на града, където от векове и до днес  моряците предлагат своята стока за продан.

Посетихме местната църква, която ни впечатли с големите си размери и различния вид, както и с църковния орган в нея. След това поехме към историческия музей. На първия етаж за наше огромно учудване, имаше експозиция  под надслов „Хубава свинщина”! Всичко, за което се сещаш с форма на прасе - огромни фигури, множество плюшени играчки, прасе, къпещо се в жълтици, дори и голям плазмен екран, излъчващ документален филм, посветен на прасетата. На горните етажи бяха изложени исторически сбирки. Видяното в този музей наистина ни зареди с много положителна енергия, която ни даде сили да продължим напред в опознаването на околностите на Фрайбург. Допълнителни сили ни даде и така вкусният обяд в елитно местно заведение. Всички тръгнахме от ресторанта усмихнати, весели и най-вече, сити. След обяда се качихме на туристически кораб и тръгнахме по река Елба до остров  Краутзанд. По време на тричасовото пътуване екскурзовод ни запознаваше със забележителностите, покрай които минавахме. Пътуването в този кораб беше много приятно и вълнуващо — видяхме няколко тюлена в реката; минахме покрай пристанище за частни яхти (някои, от които струват колкото къща в центъра на града…); остров, на който живеят рядък вид птици и много други интересни неща. На остров Краутзанд си направихме много снимки, играхме игри и се наслаждавахме на гледката. Ние, берковските ученици, изписахме с големи букви по пясъка на брега - България. Потеглихме към училището във Фрайбург. Там  директорите от различните държави засадиха дръвчета, за които вече бяха назначени отговорници от учениците, които да се грижат за тях. След завършването на тези ученици, те сами трябва да изберат на кого да поверят грижата за дръвчетата. Снимахме се за спомен до нашето дръвче.

Вечерта беше партито за изпращане на гостите. Всичко беше организирано прекрасно - присъстваха ученици, учители и родители, имаше програма с танци и песни. Опитахме за пореден път ястия от немската кухня. Прекарахме една чудесна вечер, след която ни беше трудно да се разделим с новите си приятели.

Както винаги обаче, всяко хубаво нещо си има своя край. Приключи една седмица, изпълнена с радост, запознанства, усмивки, приятни емоции, създаване на приятелства за цял живот. С много сълзи се сбогувахме на летището в Хамбург. Но в очите ни  имаше и надежда, че един прекрасен ден пътищата ни ще се пресекат и ще се срещнем отново! Защото това беше още една стъпка към  „Изграждането на културна мрежа в Европа”.

 

Петя Гераскова
9.б клас, Гимназия „Д-р Иван Панов”, град Берковица

2009г.