Който иска - получава, който работи - успява, който успее при нас, може да успее навсякъде

От 26 април до 1 Май 2009 г. осем ученици и учители от Гимназия „Д-р Иван Панов” бяхме във град Фрайбург на Елба, Северна Германия по проект „Изграждане на културна мрежа в Европа”, по програма Коменски, по която училището работи от 2007г.

След гостуването на учители и ученици от Германия, Полша и Турция в България през есента, ние, участващите в проекта с трепет очаквахме следващото пътуване. С наближаването на 26 април вълнението ни се увеличаваше. За повечето от нас пътуването със самолет щеше да е за първи път и наистина остана незабравимо преживяване. Много ни впечатли различието на германската култура от нашата. Видът на сградите беше много различен от това, което сме свикнали да виждаме. Храната им наподобяваше на нашата кухня, но имаше и доста непознати за нас вкусове. Но въпреки всички различия хората там ни посрещнаха много великодушно като свои родни деца.

На 27 април се състоя официалното откриване на посещението ни в Германия. Тържеството беше много впечатляващо с клипове от предишните посещения в Полша, Турция и България. Организаторите се бяха постарали страшно много и ни показаха песни, изпълнени от хор на учителите и танци на децата.  Училището отвсякъде беше облепено със знамената на четирите държави и на всеки ъгъл имаше по нещо за проекта. Сградата на училището е строена около 1976г. и се състои от отделни корпуси. Там се обучават деца от 5 до 10 клас. С над 500 ученици от околните градове и села на повече от 30 км от Фрайбург, училището събира деца от различни страни като Косово, Сърбия и Полша, които сега живеят и учат в Германия. Мен  лично най-много ме впечатли факта, че имаше две-три деца, които имаха роднини българи и се радваха така, всякаш ние сме им най-близки приятели.

След великодушното посрещане бяхме разделени на 4 отбора и ни бяха организирали малко „Бягство към победата”, с цел разглеждане и опознаване по-добре на Фрайбург. Имахме различни задачи, като например да намерим дадена сграда само по снимка на малка част от нея; или да преброим прозорчета на къща, които изкарахме, че са 153, а всъщност се оказаха едва 12; трябваше да разберем в колко часа се събира пощата в петък и още много интересни нeща, свързани с града. Над гаража на къща на една от крайбрежните на река Елба улици имаше табела, която показваше до къде е стигала водата по време на големите наводнения през 1962г. Влязохме и в църквата на град Фрайбург на Елба, в кметството, което е в сградата на бивш затвор, минахме и през малките, тесни улички с къщи като от книжките с приказки. Доброволци от града, начело с г-н Йорг Петерсон, директора на училището, реставрират  старият склад за жито и изграждат там свой клуб — така запазват сградата за поколения. И там ни посрещнаха с различни сортове ябълки и подаръци за всички чуждестранни гости на града. Финалът на нашето „бягство” беше в училището, където всяка от групите получи печат, заверяващ  придобитите ни познания за Фрайбург.

След това учителите отпътуваха към хотела си, а ние се прибрахме в новите си домове, където новите ни приятели бяха предвидили различни интересни дейности. Едни от нас се разхождаха в покрайнините на града, по дигата на река Елба и кея, други се возеха на кораб или пък помагаха във ферма.   

Това беше началото на поредицата от незабравими дни, които ни очакваха. Започнахме да градим една обединена Европа и да постигаме заедно целите си.

 

Ива Ивова

9.б клас, Гимназия „Д-р Иван Панов”, град Берковица

2009г.