Който иска - получава, който работи - успява, който успее при нас, може да успее навсякъде
    Не е изминала и половината от учебната година, а ученик на ПГ „Д-р Иван Панов“ вече извоюва мястото си във висше учебно заведение! Това е Лилия Росенова Атанасова от 12.Б клас. Тя е приета във Висшето училище по мениджмънт - гр. Варна (ВУМ) след участието си в конкурса “Превърни онлайн обучението в приятно занимание”, организиран от ВУМ.
   Журито на конкурса взе решение да награди Лили с поощрителна награда, която включва грамота и стипендия за обучение в бакалавърска програма по избор на Висшето училище по мениджмънт, а есето ѝ ще бъде отпечатано в сборник с най-добрите есета на участниците в конкурса. 
   ВУМ е сред висшите училища лидери в България след Американския университет (AUBG). ВУМ има богата и разнообразна мрежа от повече от 200 активни международни университети-партньори от пет континента. Стратегическото академично партньорство с университета Кардиф Метрополитън (Cardiff Metropolitan University) във Великобритания дава възможност на студентите да завършат висшето си образование с две дипломи – българска от ВУМ и британска - от университета-партньор.

Превърни онлайн обучението в приятно занимание
(Есе)
    „Образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва, за да се промени светът“
Нелсън Мандела
 
  Тези думи на бившия президент на Република Южна Африка Нелсън Мандела ни карат да се замислим какво представлява образованието; карат ни да осъзнаем, че пълноценното  използване на този вид оръжие ще даде резултати в бъдещето. 
  Във всяко кътче на планетата милиони хора получават своето образование  в различни сфери на живота, за да се научат как да живеят по-добре, как да бъдат полезни със знанията си на себе си и на хората около тях. Обучението може да се провежда по всяко време на денонощието, в различна среда и под различна форма. Във века на техническия прогрес възможностите за обучение са различни. Отдавна е отминало времето на разбирането, че единствено в класната стая  на едно училище би могло да се проведе обучение.
  Особено след преживяната от нас младото поколение пандемия от COVID-19 станахме свидетели, че при желание образование може да се получи и чрез дистанционно обучение. При стартиране на този вид обучение голяма част от учениците бяхме стресирани поради недостатъчната информираност за работа с онлайн платформите. С практиката осъзнахме, че човек може да развива своите умения и да получава информацията и в електронна среда. Първоначалното депресиращо на пръв поглед обучението скоро се превърна в наше ежедневие и постепенно всички привикнахме към него. Онлайн обучението се превърна в наш нов живот и нов метод за получаване на знания. Изготвянето на презентации по отделните дисциплини и на всякакви теми сякаш в началото ни бяха чужди, недостъпни и сложни. С получаването на повече   знания в областта на информационните технологии се научихме как да работим с интернет програми, как да се впускаме в интернет пространството и нашите ежедневни ученически задължения  се превърнаха дори в наше приятно занимание.  Много от нас чрез въведената ни временна онлайн среда за обучение се научиха как по-разумно да разпределят времето си и да съчетават обучение с почивка. 
  Онлайн обучението ни даде възможност да открием нови светове. Да разберем, че с този вид образование можем да участваме в извънкласни  платформи за придобиване на нови знания в сфери, които ни вълнуват. Да участваме в различни курсове за развиване на любимите ни хобита. Дори да намираме нови приятели, които споделят нашите интереси. Този вид обучението, макар и много различно от присъственото обучение с живия контакт между преподаватели и ученици, се оказа много полезен и за учениците в неравностойно положение или онези, които поради временна неразположеност  в определени моменти не могат да посещават училище. Така те започнаха да се  почувстват по-пълноценни и приети като част от обществото с възможностите, които им се дават за образование и развитие. 
  С новата възможност за образование в дигитална среда вече е възможно да се обучаваме във всяко кътче на планетата ни. Доскоро бе невъзможно да се образоват например ученици в малки населени места, където отдавна са закрити училищата поради недостатъчния брой ученици за попълване на един клас. Свидетели сме на много телевизионни репортажи и сме чели много статии за ограничаване на възможността на ученици от малки населени места да посещават училище поради голямата им отдалеченост от него.  С новият вид обучение в електронна среда вече всичко е възможно. Достатъчно е да има човек нужното електронно устройство, за да участва в образователния процес. Няма значение дали това ще е компютър, лаптоп, таблет или обикновен малък телефон. При желание всеки  ученика  може да участва равностойно с останалите си другари в учебните часове. Той може да получи нужните си знания дори когато се намира на полето, в гората, сред природата. Силното желание за образование е водещо, за да постигне това свое желание. За да превърне онлайн обучението в свое приятно занимание  отново зависи  от ученическата воля. Тя е водещия фактор да получаваме нужната информация и да развиваме уменията си във всяка сфера. В онлайн среда можем да се впуснем в дебрите на всеки вид наука- история, география, астрономия, математика, биология и така нататък. Можем да разпуснем с наши онлайн събеседници например в партия шах, дама, не се сърди човече или просто да рисуваме картини. Необходимо е само нашето активно въображение, за да решим как, с кого да общуваме и какво занимание да изберем. Този нов метод на образование за хората е и новият модерен метод на общуване , с който имаме възможността дори да вършим по няколко занимания. Това е новата възможност и за трудещите се, които поради голямата си ангажираност не биха имали физическата възможност да посещават училище. Този нов вид дигитална учебна среда е осигурява възможност за обучение без откъсване от работния процес или излизане от жилището. С дистанционното обучение можем да се учим във всеки час от денонощието, във всеки сезон, независимо от климатичните условия или часовото време. Можем да се включвам  в учебна среда във всяка точка на планетата, дори да получи образование в учебни заведения от другия край на света. Чрез него може да се избира място за обучение, а освен това да се спестяват време и средства. То е вид обучение, което има за цел да разшири човешкия поглед отвъд хоризонтите, да подхрани човешкия интелект и да го научи да мисли правилно независимо от мястото, времето и метода на преподаване.
  И с всичко изброено до тук, стигаме до извода, че онлайн обучението е бъдещето за развитие на света. То е най-голямата дигитална възможност за всеки човек да се развива, да получава информация за света, да се усъвършенства и да бъде полезен на обществото.