Който иска - получава, който работи - успява, който успее при нас, може да успее навсякъде

От 21 до 26 април 2012 година в гр. Драма, Република Гърция се проведе петата работна среща по проект „Нови и алтернативни възможности за развитие на туристически предприятия” по Програма „Леонардо да Винчи”. В нея взеха участие партньорите по проекта от Турция, Гърция, Полша и Белгия. България бе представена от Гимназия „Д-р Иван Панов” гр. Берковица.

Още в деня на пристигането любезните гръцки домакини организираха чудесно посрещане в таверна с изпълнения на бузуки на живо. Отличното настроение , с което започна срещата, продължи по време на целия престой в Гърция.

Вторият ден бе посветен на остров Тасос — вълнуващо пътуване с ферибот, очарователни гледки, лазурно море, един много зелен остров с красиви малки селища.

Третият ден бе изключително делови — участниците бяха приети от директора на Първа професионална гимназия в Драма, от кмета на града, участваха в пресконференция за местните медии. А следобедните часове бяха посветени на наблюдения на парапланерни полети в аероклуб „AIOLOS” гр. Драма.

На четвъртия ден участниците в проекта представиха своите нови презентации, бизнес планове, електронни брошури, видеоклипове. Берковските гимназисти показаха много високо ниво на презентационни и езикови умения на английски език, изявиха се и като художници в изработването на постери по темата на проекта. След активната делова среща домакините организираха пътуване до пещерата „Изворите на река Ангитис”- единствената благоустроена пещера в цяла Гърция, през която минава и излиза на повърхността голяма река. На път за пещерата ни показаха нагледно как се прави селски туризъм — в едно малко селце женски кооператив произвежда и предлага доста атрактивно местните продукти- сладка, ликьори, тестени изделия. Но изненадите тепърва ни очакваха. Вечерта , наречена изненада, бе в малкото селце Монастираки, намиращо се на 3 км от Драма. Там бяхме посрещнати от изключително милите и гостоприемни домакини от Културното и образователно общество, създадено през 1976 г. с цел популяризиране на местните традиции и организиране на фолклорни фестивали.Всички вкусни ястия, които опитахме, бяха приготвени и поднесени от местните жители. Но кулминацията на вечерта беше изпълнението на живо на оркестър от гъдулки и дайрета. В буйните танци се включиха както гостите, така и домакините. Емоцията продължи и с танци в автобуса, където много активни бяха турските ни приятели- пилотите от «Anatolan balloons”.

В последния ден от официалната визита бяха обсъдени финалните дейности по проекта, а екскурзията ни заведе в древния град на Филип Македонски- Филипи със запазения амфитеатър и археологически паметниции, както и в малкото курортно селище на брега на морето- Ираклица, където опитахме морски деликатеси и направихме първите слънчеви бани за годината, а някои дори се осмелиха да се изкъпят в морето.

С много емоции, снимки, дори сълзи на раздяла бе изпълнена прощалната вечер. И отново музиката на балканските народи, отличните танцьори, младостта, красотата и приятелството направиха тази вечер неповторима и незабравима за всички.
Преди отпътуването за България българската група посети и красивия морски град Кавала.

Една седмица, изпълнена с много нови впечатления, приятелства, делови срещи, музика и танци, седмица, която всички ще помнят дълго!

 

Нели Иванова

 

 

 

 

По проект ”Нови и алтернативни възможности за развитие на туристически предприятия” — Програма „Леонардо да Винчи”, 12 ученици  от Гимназия „Д-р Иван Панов“ отпътувахме за слънчева Гърция. Там се проведе предпоследната среща от този проект.

Всички заминахме с приповдигнато настроение, което прерасна в незабравими емоции и голямо вдъхновение още щом стъпихме в гр. Драма. Там подобаващо ни посрещнаха две от най-лъчезарните жени, които някога можете да срещнете, гръцките учителки Кики и Катерина. Малко по-късно се срещнахме със старите си приятели, които вече познавахме от посещението им в България. Гръцките ученици не се отделиха нито за секунда от нас и се грижеха за всяка наша нужда. Всички хора бяха толкова топли и добре настроени към нас, че ни предразполагаха да се чувстваме като у дома си. За нашето добро настроение се погрижиха и останалите партньори, по- специално турската група, която се открояваше с уникално чувство за хумор и балкански нрави.

Успяхме ползотворно да използваме времето си извън деловата част на проекта, като посетихме доста исторически и природни  забележителности. Специално впечатление у нас оставиха прелестните курорти и остров Тасос. С всяка следваща вечер успяваха да ни изненадат все повече и повече. Научихме доста нови стъпки, поиграхме сиртаки и хапнахме традиционни ястия.

Тези няколко дни бяха едни от най-незабравимите в живота на всички ни, разменихме опит, упражнихме езиковите си способности и създадохме много нови приятелства, които ще успеят да се съхранят във времето. Проекти от този вид изключително подобряват учебния процес и дават стимул за прогрес.

 

Таня, Вили, Ива, Мишо и Алекс — 11б клас

 

 

 

Пътувала съм на различни места и съм прекарвала незабравимо във всяка страна, но със сигурност мога да кажа, че за скромните ми 18 години не съм се смяла повече за една седмица, колкото се смях по време на петата среща по проекта „Нови и алтернативни възможности за развитие на туристически предприятия”. От предишните срещи по проекта вече познавах много лъчезарни и интересни хора, с други се запознах сега. Благодарение на участието ми в проекта, имах възможността  да видя прекрасни градове, да се заредя с енергия, да се стопля с гръцко слънце и да създам истински приятелства.

В Гърция ние, учениците, представихме бизнес план и четири презентации с бизнес идеи за развитие на алтернативен туризъм в града ни. Идеите, които се родиха по време на работата по проекта, са реално осъществими и ще се радваме един ден да успеем да ги реализираме тук, в Берковица.

Чрез работата по европейски проекти Гимназия „Д-р Иван Панов” дава възможност на нас, учениците, да се развиваме, да демонстрираме знанията си, езиците, които владеем, да научим повече от предвиденото в учебниците, да се докоснем до различни култури и традиции, да откраднем опит от млади и стари, да се забавляваме. Това е начинът да бъдем отворени към света и самите ние да бъдем част от света.

 

Гергана Иванова, 12 б клас

  

Галерия