Материали за 2013 год » Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов" - гр. Берковица

Който иска - получава,
който работи - успява,
който успее при нас,
може да успее навсякъде!


ВИЕ СЕ НАМИРАТЕ НА: Главна » Материали за 2013 год


Прием

ВХОД В САЙТА
Име
Парола
 

АРХИВИ
Юли 2019 (2)
Юни 2019 (4)
Май 2019 (9)
Април 2019 (7)
Март 2019 (3)
Февруари 2019 (4)


Проект УСПЕХ – представителна изява на клуб „Европейско странознание”

Проект УСПЕХ – представителна изява на клуб „Европейско странознание”

 На своята първа представителна изява за учебната 2013/2014 година, учениците от клуб Европейско странознание по Проект УСПЕХ  презентираха темата „Обредни хлябове“. Мотото на презентацията беше:  „Никой не е по-голям от хляба“.

   Обредният хляб се различава от обикновения не само по форма, но и по украса. Той е част от обредната храна, която се приготвя при основните събития в живота на човека – раждане, кръщане, сватба и смърт.Традиционен обреден хляб се приготвя и на големите християнски празници – Великден, Гергьовден, Бъдни вечер и Коледа. В миналото всяко семейство е имало свой печат, който се е поставял на хляба.

   Участниците в клуба показаха обредни хлябове за прощъпулник, сватба, Бъдни вечер, Коледа, Петковден и посветиха присъстващите на изявата в някои от тайните на месенето на обреден хляб. Като например фактът, че обредният хляб се меси от най-хубавото брашно, а ако младото семейство иска да има мъжка рожба, то жената, която меси сватбената питка, трябва да сложи мъжка шапка на главата си. Хлябът е символ на живота, той присъства винаги на трапезата. С хляб и сол посрещаме скъпи гости, хляб се  е месил по нашите земи още по времето на траките. Херодот свидетелства за това, че траките познават квасния хляб от древни времена и е изумен от това, как хлябовете им удвояват размера си. Почитта и уважението към хляба се изразява още в ритуала на приготвянето му. Жената , която меси, трябва да е „чиста“, да не се събира с мъжа си, да не убива животно, да е майчина и бащина, да е от първо венчило, да има здрава челяд. Тя трябва да е празнично облечена и закичена с цвете. Месенето е истинско свещенодействие, както са хлябът и почитта към него. Затова, когато мома меси за първи път, прави го на хубав ден – за такъв се смятат понеделник, сряда и четвъртък.

   При проучването на темата за обредните хлябове, участниците в клуба откриха много интересна информация, за представянето на която нямаше да им стигне цял ден. Затова те представиха само някои от обичаите, свързани с месенето на хляб. Те подложха на изпитание уменията на присъстващите на изявата, като помолиха трима от тях да оформят обреден хляб, свързан с някой от празниците, показани в презентацията. Момичетата избраха да омесят питка за Коледа. Журито, в лицето на Пламен Салтиров, нж. Петрана Лендова, Соня Антова, Елена Найденова и Габриела Георгиева, внимателно следяха процеса на месене и оформяне на обредния хляб за Коледа. Те присъдиха първо място на Вилиана и две втори места на Данчето и Мария – Антоанета от 9б клас. За останалата част от публиката имаше викторина, свързана с приготвянето на обредни хлябове.

   Момичетата и момчетата бяха приготвили предварително обредни хлябове, които раздадоха в края на изявата на всички присъстващи, защото традицията повелява обредният хляб да се раздаде, да бъда споделен. 

   Хлябът е символ на живота. Той свързва хората и им показва, че са от едно тесто, че трябва да се обичат и да си помагат, да имат търпимост към различните, да се борят за постигане на хармония в човешките отношения. Защото никой не е по-голям от хляба.

Благодарим на всички, които присъстваха на нашата изява и на родителите на учениците от клуб „Европейско странознание“ за тяхната съпричастност.

Иванка Илиева и Бистра Матерова, ръководители на клуб „Европейско странознание“.

 

 

Цялата статия.. | Видяно: (1174) | Коментари: 0

КОНКУРС ЗА ПИСАНЕ НА ЕСЕ

 Защо е важно да помагаме на другите? Как бихме могли да предложим своята подкрепа на някого, дори и да нямаме задължително необходимите финансови средства? Ако имате идея как да подходите в конкретна ситуация, която вие смятате за важна, за да я направите по-добра и от полза за повече хора, то тогава този конкурс за писане на Есе е точно за вас и много ще са радваме, ако участвате.

Силата на солидарносттта и желанието да помагаме на другите са неизменна част от нашето съзнание. Всеки ден и час някой, някъде, има нужда от подкрепа. Представете си, че пред вас не съществуват никакви пречки да помогнете в осъществяването на дадена кауза. Ако можехте да осъществите един акт на солидарност и да подпомогнете дадена кауза, за каква кауза бихте го направили и защо смятате, че тя е важна?

Условия за участие в конкурса:

Да сте настоящ ученик на Гимназия “Д-р Иван Панов” град Берковица към момента на провеждането на конкурса – Декември 2013

Ако каузата, за която пишете е ориентирана към човек, то тя трябва да е за друг човек, а не лично за вас самите.

Каузата, за която пишете, да НЕ е обвързана с религиозни и политически възгледи и проблеми.

Каузата, за която искате да пишете, може да не е ориентирана само към един човек, тя може да включва и повече хора, може да е свързана с екологичен или социален проблем например, може да включва група от хора, живеещи на едно място или на различни места по света. Имате възможност да напишете есе за всеки един проблем, ако смятате, че можете да предложите идея за разрешаването му.

Това, което бихме искали да разберем ние от вашето есе, е защо е важно да помагаме на другите и ако има конкретна проблематична ситуация например, която вие смятате за важна, какво следва да се направи, за да се подобри тя и това да бъде от полза за повече хора?

Всяка добра инициатива следва да бъде поощрена, затова на вашето внимание предлагаме три награди, както следва:

Първа награда за най-добро есе – 50 лв

Втора награда за най-добро есе – 30 лв

Трета награда за най-добро есе – 20 лв

Как да участвате – Всичко което, следва да направите е да изпратите своята идея, написана в свободен текст на следния електронен адрес – villy_t@abv.bg заедно с трите си имена, възраст и клас. Няма ограничение за минималния брой думи, но максималният брой думи на творбата ви не следва да надвишава 2000 думи. Краен срок за участие – 21,00 часа на 20 Декември 2013. Наградите ще бъдат обявени на 23 Декември 2013 във Фейсбук страницата на Гимназията, а победителите ще бъдат уведомени лично чрез електронната поща, от която са изпратили своите творби. УСПЕХ!

 

Цялата статия.. | Видяно: (1226) | Коментари: 0

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ЛОГО ПО ПРОЕКТ

ПРАВИЛА

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ЛОГО ЗА ПРОЕКТ „ПРЕВЕНЦИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ – СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ И ПОЛИЦИЯТА, НАСОЧЕНО КЪМ УЧИЛИЩАТА И ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ”, финансиран по Регионални партньорства на Секторна програма „Коменски“, на Програмата „Учене през целия живот“, Договор № LLP-2013-COM-RP-04

comenius-contest.doc [271 Kb] (сваляния: 593)

Цялата статия.. | Видяно: (1202) | Коментари: 0

Втора работна среща по проект за регионално партньорство
 

 

Втора работна среща по проект

 

„Превенция и образование – сътрудничество между местни власти и полицията, насочено към училищата и образователните институции“ по секторна програма „Коменски“

 


  От 21 до 27 октомври 2013 г. в гр. Елблог, Полша се проведе  втората официална работна среща по проект „Превенция и образование – сътрудничество между местни власти и полицията, насочено към училищата и образователните институции”, с рег. № LLP-2013-COM-RP-04, Регионални партньорства на секторна програма „Коменски” на Програмата „Учене през целия живот“, организирана от координатора на проекта -  Община Елблог.  Община Берковица бе представена от служители на администрацията, Трето ОУ „Иван Вазов“, Гимназия „Д-р Иван Панов“ и Районно управление полиция. Българската делегация и партньорите от Полша взеха участие в  панелни  дискусии на теми:  „Насилието в училище, наказателни деяния, извършени от деца и младежи“, „Основни проблеми в училищата, заплахите пред които те са изправени напоследък“,  „Квалификация на преподавателите в областта на младежката престъпност и деморализация“, „Полицейски програми за превенция, насочени към училищата и образователните институции“, „Единни класове и сътрудничество с полицията“.

Втора работна среща по проект за регионално партньорство

Цялата статия.. | Видяно: (1217) | Коментари: 0

Знак за национално качество

       За втора поредна година учениците от клуб "Млад eTwinner" при Гимназия "Д - р Иван Панов" са отличени със Знак за национално качество за работата им по проект "Achtung - Schulspaß".
  Проектът е посветен на 100-годишнината на училището. Заедно с Александра,Деница,Лиана,Мария, Елин,Георги,Лазарина,Савина и Борислав от 11б клас на Гимназията,по проекта работиха и ученици от Естония, Полша и Хърватска.Ръководители на проекта са Иванка Илиева и инж. Петрана Лендова.
       Поместваме текста и знакът, с които е отличена работата на учениците. Честито!

Цялата статия.. | Видяно: (1429) | Коментари: 0

Опит
100godini_VTS_01_5.VOB [38.52 Mb] (сваляния: 600)
Цялата статия.. | Видяно: (1281) | Коментари: 0

Ученици от Гимназия "Д-р Иван Панов" с грамота от Брюксел

bulgaria_191.pdf [264.88 Kb] (сваляния: 709)
На 29.04.2013г учениците от 11.б на Гимназия "Д - р Иван Панов" се включиха в инициативата Европейски ден за солидарност между поколенията.Те поканиха възрастни хора, с които дискутираха бъдещето на Европа и изпратиха своето послание до Брюксел. В него изразиха желанието си да живеят в свят, в който хората са толерантни в отношенията си, без значение какъв цвят на кожата имат, каква религия изповядват и от коя страна идват.
Заедно с гостите си те боядисаха Великденски яйца и посадиха в двора на Гимназията дърво Гинко Билоба като символ на връзката на човека с пиродата.
Учениците документираха събитието и направиха презентация на тема: Generation. За своята инициатива класът е награден с Грамота от Брюксел. Момичетата и момчетата участници в проекта, които вече са в 12. клас са щастливи, че трудът им е оценен.

Цялата статия.. | Видяно: (1205) | Коментари: 0

Колектив

 

име презиме фамилия длъжност година на постъпване образование завършено в: специалност
1 Румян Горков Иванов Директор 1980 висше - магистър Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"

 

специалист  по история и преподавател в средните училища


2 Соня Цанкова Антова Учител по  Математика
2003 висше - магистър

 

 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"


 математик, учител по математика
3 Нели Георгиева Иванова Учител по Български език и литература
1990 висше - магистър

 

Софийски университет "Св. Климент Охридски"

 

специалист по БЕЛ, преподавател в средните училища


4 Николинка Йорданова Йорданова Учител по Български език и литература
2010 висше - магистър Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград

 

1. Филолог - специалист по Българска филология и учител по Български език и литература в средното училище
2. журналист


5 Бистра Христова Матерова Учител по Английски език и Френски език
2003 висше - магистър Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград

Учител по френски и английски език

Преводач по английски и френски език


6 Мария Петрова
Учител по Немски език


 

 


специалист по немски език и учител по немски език
7 Николина Кънчева Кирова-Тодорова Учител по Английски език и немски език
2001 висше - магистър  Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград


 

1. Преводач по немски и английски език
2.Филолог
3. Учител по немски и английски език 
4. Публична администрация


8 Лорита Давидова Давидова Учител по Немски език и английски език
2008 висше - бакалавър 1. Русенски университет "Ангел Кънчев"
2. Полувисш учителски институт - Смолян

 

1. Учител по български език и английски език, Учител по БДП
2. Учител по български език и литература, немски език


9 Петрана Петрова Лендова-Давидова Учител по Информатика и информационни технологии
1997 висше - магистър

 

1. Русенски университет "Ангел Кънчев"
2. Софийски университет "Св. Климент Охридски"


 

1. машинен инженер
2. учител по Информатика и ИТ

10

 

 11 Екатерина Тодорова Григорова Учител по География и икономика
2014 висше - магистър  Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"

 

1. Магистър по история и география
2. учител по история и география

12 Павлина
Ерменкова Учител по Биология и здравно образование

висше - магистър

 


учител по биология и химия
13 Емил Иванов Харалампиев Учител по Физика и астрономия
2007 висше - магистър  Шуменски университет "Епископ К.  Преславски"
химик, преподавател по химия и  физика
14 Елена Найденова Луканова Учител по Обществени науки
2008 висше - магистър

 

Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"
 Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград

 

1. Психолог, Учител по дисциплините от философския цикъл
2. специализация "Физическо възпитание"


15 Камелия Николова Младенова Учител по Физическо възпитание и спорт
1993 висше - магистър Национална спортна академия - София

 

учител по физическо възпитание, треньо по ски-бягане


16 Габриела Георгиева Гоцова Учител по професионално образование
2013 висше - магистър 1. Нов български университет
2. ЮЗУ "Неофит Рилски" -Благоевград 

 

1.Бакалавър по туризъм-мениджър в туризма;
Магистър по бизнес администрация
2.Професионална квалификация учител

17 Росица Иванова Борисова Учител по специални предмети - Хотелиерство, ресторантьорство и кетеринг
2014 висше - магистър

Висше училище по агробизнес и развитие на регионите -Велико Търново

Икономико на туризма
18 Валентин Владимиров Пешков Учител по изобразително изкуство
2013 висше - бакалавър

 

Шуменски университет "Епископ К.  Преславски"


Учител по изобразително изкуство
19 Людмила Николаева Иванова счетоводител
2002 висше - магистър

 

Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"


магистър по стопанско управление
20 Албена Тодорова Луканова ЗАТС 2007 средно специално

 

СОУ, професионално училище


 икономист-счетоводител
21


 


22 Мая Петрова Манчова хигиенист 2005 основно    
23 Кръстин Златков Кръстев огняр,  поддръжка 2013 средно общо    


 

Цялата статия.. | Видяно: (2018) | Коментари: 1

Нов международен проект на Гимназия "Д-р Иван Панов"

 

От 19. септември до 23. септември 2013г.се състоя първата официална работна  среща на партньорите по проект „Превенция и образование – сътрудничество между местните власти и полицията, насочено към училищата и образователните институции”. Срещата се проведе с участието на екипите на двата основни партньори - Община Берковица, България и община Елблог, Полша. Местните партньори, които взеха пряко участие в проекта са Районно Управление Полиция гр. Берковица, Гимназия „Д-р Иван Панов” и Трето основно училище „Иван Вазов"

       

Цялата статия.. | Видяно: (1935) | Коментари: 0

Да направим математиката лесна и интересна

Да направим математиката лесна и интересна
На 27. юни 2013г. учениците от 9б, 10б и 11б класове  премериха  сили в математическото състезание „ДА НАПРАВИМ МАТЕМАТИКАТА ЛЕСНА И ИНТЕРЕСНА”, посветено на 100-годишнината на Гимназия "Д-р Иван Панов" град Берковица.

Те   решаваха  занимателни математически задачи.

Състезаваха се два отбора:

Първият отбор  "Чета Х" бе представен от  Елин- 10б клас, Борислав - 10 б клас, Дамян - 9 б клас, Ралица - 9 б клас, Николай Ангелов - 11 б клас.

За втория отбор "Meet your makers" се състезаваха Георги - 10б клас, Радостин - 10 б клас, Ралица Григорова- 11 б клас, Теодора- 11 б клас, Момчил- 9 б клас.

Техните знания оценяваше  жури в състав: г-н Кр. Георгиев -  математик, г-н Ем. Харалампиев - физик и г-жа Н. Йорданова - филолог, която през свободното си време решава занимателни задачи.

Регламенът на състезанието бе следния: Оценява се точността и бързината при работата на отборите, тъй като всяка задача има точно определено време за решаване. За верен отговор отборите получават определен брой точки за конкретната задача, а за грешен отговор - 0 точки. Нерешена докрай задача за определеното време носи 1 точка.

Ако единият отбор реши вярно задачата преди изтичането на определеното време, получава още една допълнителна точка и възможност да извади с подръчни средства бонбони, поставени в съд и така да прибави в края на състезанието към резултата си толкова точки, колкото бонбони е извадил.

Публиката бе разделена на два поддържащи отбора. Всеки верен отговор и вярно изпълнена задача от страна на публиката носеше  на съответния отбор допълнителни точки.

По преценка на журито всеки отбор  получи от 1-5 точки за оригиналност на името и логото на отбора.

Още със започване на състезанието водещите момичета Александра и Савина успяха да създадат настроение сред публиката, подтиквайки ги да участват във викторина със забавни въпроси в областта на математиката. Лазаринка представи презентация за най-важните числа за човечеството.

Участниците в състезанието получиха грамоти и похвала от журито и организаторът - г-жа Соня Антова за положените усилия и показаните резултати.

Както всяко състезание и тук имаше победител - това бе първия отбор с име "Чета Х".

Цялата статия.. | Видяно: (1695) | Коментари: 0


Подреди по: дата | популярност | посещаемост | коментари | азбучно

НАЧАЛНА СТРАНИЦАЗА САЙТАОБЩИ ПРАВИЛАВРЪЗКА С НАССТАТИСТИКАКАРТА НА САЙТАRSS
2010 • ГИМНАЗИЯ "Д-Р ИВАН ПАНОВ" - ГР. БЕРКОВИЦА • ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ