Материали за Април 2012 год. » Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов" - гр. Берковица

Който иска - получава,
който работи - успява,
който успее при нас,
може да успее навсякъде!


ВИЕ СЕ НАМИРАТЕ НА: Главна » Материали за Април 2012 год.


Прием

ВХОД В САЙТА
Име
Парола
 

АРХИВИ
Април 2020 (1)
Март 2020 (11)
Февруари 2020 (16)
Януари 2020 (3)
Декември 2019 (4)
Ноември 2019 (3)


Един час с Николай Табаков

Един час с Николай Табаков
На 25.04.2012 г. учениците от Гимназия „Д-р Иван Панов” имаха възможността да влязат в един по-различен час по литература. Час, в който се докоснаха до литературата не само чрез текста, а като зададоха  своите въпроси на автора  Николай Табаков /роден на 13.11.1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Завършил  българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на сборниците с разкази „Да рисуваш по водата” (1991) и ”На всички местоимения” (2004), на романите „Изгубено поколение” (1994), „Пинокио” (2001), „Романът Ес” (2007), на романа за деца ”Малката принцеса” (1998), на романа „Да”, който излезе от печат в началото на 2011 година. В момента  директор на издателство „Анубис”/.

От  тази среща гимназистите научиха: че животът е колело, което постоянно се върти и „Няма да е все така” (това заглавие носи едно от последните произведения на автора, удостоено с литературна награда за роман на 2009 г. на Съюза на българските писатели); за да е щастлив човек, трябва да търси и намери  призванието си, а не дърводелецът да кове законите в Парламента.

Пред учениците авторът сподели, че литературата има невероятни възможности, които другите изкуства нямат. Тя може да пренесе човек назад или напред във времето, читателят може да бъде съавтор на автора, да види как пада лъчът светлина, да изгради свой образ за героя, а не някой друг да му го налага.

Николай Табаков не се съгласи и с твърдението, че българинът чете все по-малко и посъветва младежите да четат, да пресяват информацията, която им се предлага, особено тази във виртуалното пространство.

На срещата присъства и  Борислав Мирчев - поет, композитор, сценарист, текстописец  и музикант, медиен и рекламен консултант, създал над 50 песни за Лили Иванова, Ваня Костова, Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, за детските състави  „Смехоранчета”, „ Пим-пам” и др.; автор на стихосбирките „Сряда следобед”  и  ” Тръгва  детският  влак”; работил в Ефир 2, Нова телевизия; носител на наградите Златен Орфей (1994), Бургас и морето (2001,2002, 2006) и много други.

 Като специален поздрав за учениците от Гимназия „Д-р Иван Панов”, той изпълни за пръв път пред публика новата си песен „Изпит”.

 Този „различен” учебен час накара учениците да си пожелаят повече такива срещи и породи много идеи за разнообразяване на училищния живот.

 

 

Цялата статия.. | Видяно: (1795) | Коментари: 0

Подреди по: дата | популярност | посещаемост | коментари | азбучно

НАЧАЛНА СТРАНИЦАЗА САЙТАОБЩИ ПРАВИЛАВРЪЗКА С НАССТАТИСТИКАКАРТА НА САЙТАRSS
2010 • ГИМНАЗИЯ "Д-Р ИВАН ПАНОВ" - ГР. БЕРКОВИЦА • ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ