Материали за Март 2012 год. » Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов" - гр. Берковица

Който иска - получава,
който работи - успява,
който успее при нас,
може да успее навсякъде!


ВИЕ СЕ НАМИРАТЕ НА: Главна » Материали за Март 2012 год.


Прием

ВХОД В САЙТА
Име
Парола
 

АРХИВИ
Март 2020 (11)
Февруари 2020 (16)
Януари 2020 (3)
Декември 2019 (4)
Ноември 2019 (3)
Октомври 2019 (7)


Проект "Споделяне на култури" - първа работна среща

От 12 до 17 март 2012 година в град Ксилокастро, Гърция, се проведе първата работна среща на учениците по проект „Споделяне на култури” по програма Коменски. В проекта участват три държави - България, Гърция и Турция, като българската държава е представена от Гимназия “Д-р Иван Панов”, гр. Берковица. В продължение на 5 дни ние, участниците, се запознахме с една малка част от забележителностите на древногръцката култура и създадохме невероятни приятелства.

Проект "Споделяне на култури" - първа работна среща

Ден първи - 13 ученици от 9. и 10. клас на Гимназия “Д-р Иван Панов”, гр. Берковица заедно с нашите преподаватели отпътувахме за Гърция. В град Ксилокастро ни посрещнаха гръцките ученици и учители, партньори по проекта. Настаниха ни в домовете на децата-домакини. Родителите на гръцките деца се бяха погрижили да се чувстваме добре и ни посрещнаха подобаващо с традиционни ястия от гръцката кухня. След кратка почивка отново се събрахме всички заедно. Домакините ни заведоха в едно кафене, където се запознахме и с турските ученици. А после опитахме типичните гръцки гирос (gyros). След дълги разговори и шеги се оттеглихме за почивка.

Ден втори - сутринта отидохме в училището, за да посетим учебните занятия. След часовете ни показаха как се приготвят няколко традиционни за Гърция ястия, които съответно и опитахме.

Ден трети - беше един от най-вълнуващите и дългоочаквани дни - посещението на столицата Атина. Обиколката ни започна от Музея на Акропола. Там видяхме забележителни статуи - творения на човешката сръчност. Насладили се на една малка част от невероятното гръцко изкуство, се отправихме към Акропола - изумителна картина, която не може да се опише с думи, която трябва да се види и почувства! Акрополът е съвършена архитектура на елинското изкуство. След като разгледахме обстойно целия този невероятен монумент, се отправихме към града, за да го разгледаме и да си закупим сувенири. Посетихме и Парламента на Гърция.Проект "Споделяне на култури" - първа работна среща

Ден четвърти - още един ден за посещение на архитектурните паметници на древногръцката култура. Но първо разгледахме нещо по-съвременно - Коринтския канал. След това се отправихме към град Епидавър, където видяхме уникалния със своята акустиката древен амфитеатър. Следобяд бяхме в град Нафплио - разгледахме крепостта Паламиди и Стария град.

Ден пети - сутринта се събрахме отново в училището, където домакините  ни научиха на един от своите фолклорни танци - Калиматхианос. Вечерта бяха подготвили невероятна програма в наша чест. Представиха ни много общи черти на българската, гръцката и турската култура. Този прекрасен концерт породи смесени чувства на радост и тъга у нас. След това всички участници в проекта, заедно с нашите учители, отидохме на вечеря. Забавлявахме се, пяхме и танцувахме. А след вечерята ние, учениците, отидохме заедно на дискотека.

 Така неусетно изминаха 5 чудни дни. През тях създадохме контакти, опознахме се, бяхме като едно голямо семейство. Разменихме подаръци и спомени. С насълзени очи тръгнахме към летището само с една единствена мисъл - “Дано пак се върна тук!”.

 

 

Цялата статия.. | Видяно: (1770) | Коментари: 0

Подреди по: дата | популярност | посещаемост | коментари | азбучно

НАЧАЛНА СТРАНИЦАЗА САЙТАОБЩИ ПРАВИЛАВРЪЗКА С НАССТАТИСТИКАКАРТА НА САЙТАRSS
2010 • ГИМНАЗИЯ "Д-Р ИВАН ПАНОВ" - ГР. БЕРКОВИЦА • ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ