Материали за Юни 2011 год. » Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов" - гр. Берковица

Който иска - получава,
който работи - успява,
който успее при нас,
може да успее навсякъде!


ВИЕ СЕ НАМИРАТЕ НА: Главна » Материали за Юни 2011 год.


Прием

ВХОД В САЙТА
Име
Парола
 

АРХИВИ
Март 2020 (11)
Февруари 2020 (16)
Януари 2020 (3)
Декември 2019 (4)
Ноември 2019 (3)
Октомври 2019 (7)


NATE - трета работна среща

От 13 до 17 юни 2011 г. Гимназия „Д-р Иван Панов” гр. Берковица бе домакин на третата работна среща  по проекта „Нови и алтернативни туристически предприятия” на програма „Леонардо да Винчи”. Партньори в проекта са  училища и фирми от Гърция, Турция, Полша и Белгия.

На 13 юни срещата символично бе открита с пускането на балони с цветовете на знамената на всяка от държавите-участнички. Гостите високо оцениха тържественото посрещане пред училището от момичета в народни носии с хляб и сол. В театралния салон домакините показаха презентации за България и за Гимназия ”Д-р Иван Панов”, Народният хор ”Българка” поздрави присъстващите с няколко народни песни. Последваха работни срещи, на които бяха обсъдени бизнес планове на туристически фирми, показани бяха сайтове и презентации на партньорите, дискутираха се бъдещите стъпки по проекта. Особен интерес предизвика представянето на  Летателен център ”Ава” с новите и алтернативни възможности за туризъм. Учениците от професионалните паралелки в Гимназията подготвиха коктейл с традиционни български ястия, аранжирани както винаги отлично. Те демонстрираха уменията си на готвачи, сервитьори и бармани, с което впечатлиха чуждестранните участници. Учениците от Полша, България и Гърция участваха в кулинарно състезание „Салат шоу”, в което показаха практически и творчески умения.

Неразделна част от проекта бяха и организираните екскурзии, които  запознаха гостите със забележителностите на Северозападна България и туристическите ресурси на региона. Програмата бе изпълнена с много пътувания. Гостите посетиха Белоградчик и пещерата Магура. В Чипровци в къщата за гости „Торлаците” присъстваха на багрене на вълнена прежда за чипровските килими с натурални продукти, опитаха овче кисело мляко с боровинково сладко и баница, чуха торлашки народни песни.

Ръководителите на проекта бяха приети от кмета на Община Берковица инж. Милчо Доцов, с когото обсъдиха възможности да бъдещо сътрудничество.

Красотата на Берковския балкан очарова всички по време на пътуването до хижа „Ком”  и направените излети, а снимките с красиви планински пейзажи ще останат незабравим спомен. Берковските музеи също  предизвикаха интереса на участниците в проекта, своите впечатления те оставиха в книгата за гости. Учениците представиха своите идеи в състезанието „Моето ново и алтернативно туристическо предприятие”.

Директорът на Гимназия ”Д-р Иван Панов” - Румян Горков взе участие в предаването на МОНТ7 „В близък план” заедно с доайена на гостите- Уили Аартс от Белгия и Гергана Иванова, ученичка от 11.б клас. Уили Аартс изказа своето възхищение от чудесната организация на срещата, от активното участие на учениците и от отличната им работа като преводачи от английски език.

Последният ден от пътуването бе наситен с много преживявания. Посещението на Летателния  център ”Ава” в село Ерден с атракциите, които предлага на любителите на екстремни изживявания, беше наистина вълнуващо. Един от гостите летя в демонстрационен полет със самолет, а останалите се снимаха с парашутите и самолетите. Историческото наследство на региона бе представено в Историческия музей във Враца, където е изложено прочутото Рогозенско съкровище. Северозападна България предлага и отлични условия за религиозен туризъм - посещението на Клисурския манастир го доказа, а вкусната пъстърва „При Сталин” бе едно прекрасно допълнение към видяното. Пътуването завърши с демонстрации в Школата за подготовка на водачи на служебни кучета.

На 17 юни вечерта беше тържественото закриване на работната среща. Всички участници получиха сертификати и сувенири от Берковица. Благодарности изказаха представители на всички държави, а турската група награди изявените ученици и учители. Българската народна музика и танцовите умения на българите направиха изключително впечатление на гостите, някои от които се осмелиха да опитат стъпките на хорото.

За тези пет дни освен деловата работа по проекта, интересните екскурзии и забавления, участниците в проекта опознаха културата, кухнята, традициите на България, създадоха нови приятелства и с нетърпение очакват останалите две срещи в Гърция и Белгия.

 

 

Галерия

 

Цялата статия.. | Видяно: (37990) | Коментари: 0

Подреди по: дата | популярност | посещаемост | коментари | азбучно

НАЧАЛНА СТРАНИЦАЗА САЙТАОБЩИ ПРАВИЛАВРЪЗКА С НАССТАТИСТИКАКАРТА НА САЙТАRSS
2010 • ГИМНАЗИЯ "Д-Р ИВАН ПАНОВ" - ГР. БЕРКОВИЦА • ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ