Материали за 2011 год » Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов" - гр. Берковица

Който иска - получава,
който работи - успява,
който успее при нас,
може да успее навсякъде!


ВИЕ СЕ НАМИРАТЕ НА: Главна » Материали за 2011 год


Прием

ВХОД В САЙТА
Име
Парола
 

АРХИВИ
Юли 2019 (2)
Юни 2019 (4)
Май 2019 (9)
Април 2019 (7)
Март 2019 (3)
Февруари 2019 (4)


Проект "Споделяне на култури"

През 2011г. за втори път Гимназия „Д-р Иван Панов” гр. Берковица беше одобрена и подписа договор по секторна програма „Коменски” към Център за развитие на човешките ресурси.

Секторна програма „Коменски” е насочена към първата фаза на образованието – от предучилищната и началната до гимназиалната степен. Участници в нея са учениците, учителите и всички, развиващи дейност в сферата на средното образование. Участието в секторна програма „Коменски” допринася за повишаване качеството на училищното образование, формиране на личността на учениците и развитие на компетенциите на базата на чуждоезиковото обучение. Програмата обхваща няколко основни дейности, всяка една от които предоставя различни възможности за засилване на европейските измерения в училищния живот, подпомагане на езиковото обучение и мобилността, активизиране използването на информационните и комуникационни технологии,  развитие на граждански активно общество.

За период от две години (01.08.2011-31.07.2013) училището ще работи по проект „Sharing Cultures” / “Споделяне на култури”. Основните дейности са насочени към изучаването на фолклора (песни, танци, обичаи) и националната кухня на нашата и държавите партньори. Участниците в проекта ще посетят гр. Ксилокастро (Гърция) през март 2012г. и гр. Анкара (Турция) през ноември 2012г. Така те ще се запознаят с културата на тези две държави. При посрещането на партньорите в България през април 2013г. учениците от Гимназия „Д-р Иван Панов” ще представят нашата култура, традиции, природни и исторически забележителности.

Проект „Споделяне на култури” по секторна програма Коменски към ЦРЧР е разработен от екип от учители от Гимназия „Д-р Иван Панов” – Николина Кирова, Нина Везьова, Петрана Лендова и Иванка Илиева. Освен директора Румян Горков в реализирането му се включват и Людмила Иванова, Николинка Йорданова и Татяна Еленкова. Екипът заложи като основни цели чрез опознаване културата и традициите на родната си страна учениците да осъзнаят националната си идентичност, да почувстват национална гордост от културното богатство на родината си и същевременно да я представят на приятелите си от държавите партньори. От друга страна те ще имат възможност да опознаят друга култура, различна от тяхната, и ще се научат да бъдат толерантни и да уважават хората с различна култура и бит. Това ще засили европейското измерение на училищното образование и ще стимулира изучаването на чужди езици. От общо шестте партньора по проекта, които включваха също Италия, Испания и Румъния, одобрени бяха само три, България (координатор), Гърция и Турция. Тъй като тези три държави са съседни и са обединени и от факта, че са изцяло или частично разположени на Балканския полуостров, на първата работна среща партньорите решиха чрез опознаване на собствената и чуждите култури да наблегнат на общото между тях, на това, което ни обединява.

Основните дейности включват проучване и изготвяне на доклади и презентации на английски език за националната музика, песни, танци, носии, кухня. Предвидени са и уроци по народни танци и готварство. По време на работните посещения учениците домакини ще научат гостите си как да танцуват някои от народните им танци и да приготвят традиционни ястия. На последната среща ще се проведе състезание между учениците, на което те ще покажат какво са усвоили. Крайният продукт от проекта ще бъде книжка със снимков материал, доклади на учениците, както и рецепти и текстове на народни песни. Учениците ще изготвят и кратък речник с често използвани думи и изрази, както и с такива, които са еднакви в трите държави.

През ноември се проведе първата работна среща на екипите от трите държави, които работят по проекта. На нея бяха уточнени датите за официалните посещения на 24 ученици от всяко училище и техните ръководители. В същото време беше избрано лого на проекта по предложение на ученици и бяха обсъдени дейностите. С активното си участие в тези дейности учениците и учителите от Гимназия „Д-р Иван Панов” за пореден път ще докажат, че смисълът на образованието, освен в личностното развитие, е в доказването пред себе си и пред другите, а в случая и в доказването и пред света.

 

Събития:

Първа работна среща

Втора работна среща

Трета работна среща

Цялата статия.. | Видяно: (2287) | Коментари: 0
Сбъдната мечта

Зная, че много жени мечтаят да прекарат поне един ден в Париж, града на любовта, но аз винаги съм мечтала да отида във Виена. И мечтата ми се сбъдна, когато кандидатурата ми за индивидуална квалификационна дейност по Програма Коменски „Учене през целия живот” беше одобрена. Подписването на договора и предоставянето на финансови средства стана бързо и в по-кратки от предвидените срокове. При останалата част от подготовката на пътуването и престоя във Виена не срещнах затруднения.

Курсът по Немски език, който се проведе от 10. до 23. октомври 2011 г. включваше семинарни занятия на тема: „Иновативни практики в обучението по Немски език”, странознание и история. Програмата на учебните занятия включваше следните теми: ”Литературни текстове в обучението по Немски език”, „Креативно писане”, „ Музиката в обучението по Немски език”, „Работа с филми в часовете”, „Играта като метод на обучение”, „Празници и обичаи” и други.Интересни бяха и проведените екскурзии, като част от обучението, с цел запознаване с историята на страната. Посещението на места, свързани с живота и творчеството на В.А. Моцарт, дворците и резиденциите на династията на Хабсбургите, вечерите посветени на Щраус и императрица Сиси, Виенския валс и кухня оставиха незабравими спомени у участниците в курса. В групата имаше учители от Чехия, Словакия, Финландия, Швеция Полша. Общуването помежду ни обогати знанията за тези страни и образователната им система и ни даде възможност да споделим собствен опит. От голямо значение за всички нас беше и фактът, че поради интернационалния състав на групата общувахме помежду си на немски език не само в часовете, а и в свободното време. Убедих се на практика колко вярно е твърдението, че човек се учи докато е жив и бих посъветвала колегите си да се възползват от възможностите за повишаване на квалификацията си чрез курсове, финанасирани от Програма „Учене през целия живот”.

 

Иванка Илиева

учител по Немски език

 

Сбъдната мечта

Сбъдната мечта

 

Още по темата: Презентация

Цялата статия.. | Видяно: (1718) | Коментари: 0

NATE - четвърта работна среща

От 3 до 8 октомври 2011 година в гр. Мол, провинция Антверпен, Белгия се проведе четвъртата  работна среща по проект „Нови и алтернативни възможности за развитие на туристически предприятия” по Програма „Леонардо да Винчи”. В нея взеха участие партньорите по проекта от Турция, Гърция, Полша и Белгия. България бе представена от Гимназия „Д-р Иван Панов” гр. Берковица.

Бяха проведени работни срещи, на които се отчете извършеното през първата година на проекта от всички партньори. Домакините от New Media School, една от основните мултимедийни образователни институции в региона, представиха политиката за развитие на туризма в провинция Антверпен. Представител на  Junior Achievement Young Enterprise запозна присъстващите с дейността на организацията и работата им с младите хора.

Участниците по проекта посетиха Изотополис – информационен център за радиоактивност, кметството на община Мол, детски парк в Бален, летище за любителски полети.

Посещението на Европейския парламент в Брюксел бе най-интересната част от визитата и включваше презентация за Европарламента и европейските институции. Участниците влязоха в парламентарната зала, снимаха се пред знамената на страните – членки на ЕС. Историческият център на Брюксел направи силно впечатление на всички.

Последният ден бе посветен на културното разнообразие и включваше посещение на белгийския град Лиеж, немския Аахен и холандския Маастрихт. Лиеж е център на френската култура и католицизма в Белгия. В Аахен се намира величествената катедрала на Карл Велики, където е неговият гроб. В Маастрихт се поставя началото на съвременната европейска общност. В този ден участниците чуха и говориха на френски, немски и нидерландски език, докоснаха се до три различни култури.

Проектът ще приключи през 2012 година с последната работна среща в гр. Драма, Гърция.

 

Галерия

Цялата статия.. | Видяно: (1966) | Коментари: 0

NATE - трета работна среща

От 13 до 17 юни 2011 г. Гимназия „Д-р Иван Панов” гр. Берковица бе домакин на третата работна среща  по проекта „Нови и алтернативни туристически предприятия” на програма „Леонардо да Винчи”. Партньори в проекта са  училища и фирми от Гърция, Турция, Полша и Белгия.

На 13 юни срещата символично бе открита с пускането на балони с цветовете на знамената на всяка от държавите-участнички. Гостите високо оцениха тържественото посрещане пред училището от момичета в народни носии с хляб и сол. В театралния салон домакините показаха презентации за България и за Гимназия ”Д-р Иван Панов”, Народният хор ”Българка” поздрави присъстващите с няколко народни песни. Последваха работни срещи, на които бяха обсъдени бизнес планове на туристически фирми, показани бяха сайтове и презентации на партньорите, дискутираха се бъдещите стъпки по проекта. Особен интерес предизвика представянето на  Летателен център ”Ава” с новите и алтернативни възможности за туризъм. Учениците от професионалните паралелки в Гимназията подготвиха коктейл с традиционни български ястия, аранжирани както винаги отлично. Те демонстрираха уменията си на готвачи, сервитьори и бармани, с което впечатлиха чуждестранните участници. Учениците от Полша, България и Гърция участваха в кулинарно състезание „Салат шоу”, в което показаха практически и творчески умения.

Неразделна част от проекта бяха и организираните екскурзии, които  запознаха гостите със забележителностите на Северозападна България и туристическите ресурси на региона. Програмата бе изпълнена с много пътувания. Гостите посетиха Белоградчик и пещерата Магура. В Чипровци в къщата за гости „Торлаците” присъстваха на багрене на вълнена прежда за чипровските килими с натурални продукти, опитаха овче кисело мляко с боровинково сладко и баница, чуха торлашки народни песни.

Ръководителите на проекта бяха приети от кмета на Община Берковица инж. Милчо Доцов, с когото обсъдиха възможности да бъдещо сътрудничество.

Красотата на Берковския балкан очарова всички по време на пътуването до хижа „Ком”  и направените излети, а снимките с красиви планински пейзажи ще останат незабравим спомен. Берковските музеи също  предизвикаха интереса на участниците в проекта, своите впечатления те оставиха в книгата за гости. Учениците представиха своите идеи в състезанието „Моето ново и алтернативно туристическо предприятие”.

Директорът на Гимназия ”Д-р Иван Панов” - Румян Горков взе участие в предаването на МОНТ7 „В близък план” заедно с доайена на гостите- Уили Аартс от Белгия и Гергана Иванова, ученичка от 11.б клас. Уили Аартс изказа своето възхищение от чудесната организация на срещата, от активното участие на учениците и от отличната им работа като преводачи от английски език.

Последният ден от пътуването бе наситен с много преживявания. Посещението на Летателния  център ”Ава” в село Ерден с атракциите, които предлага на любителите на екстремни изживявания, беше наистина вълнуващо. Един от гостите летя в демонстрационен полет със самолет, а останалите се снимаха с парашутите и самолетите. Историческото наследство на региона бе представено в Историческия музей във Враца, където е изложено прочутото Рогозенско съкровище. Северозападна България предлага и отлични условия за религиозен туризъм - посещението на Клисурския манастир го доказа, а вкусната пъстърва „При Сталин” бе едно прекрасно допълнение към видяното. Пътуването завърши с демонстрации в Школата за подготовка на водачи на служебни кучета.

На 17 юни вечерта беше тържественото закриване на работната среща. Всички участници получиха сертификати и сувенири от Берковица. Благодарности изказаха представители на всички държави, а турската група награди изявените ученици и учители. Българската народна музика и танцовите умения на българите направиха изключително впечатление на гостите, някои от които се осмелиха да опитат стъпките на хорото.

За тези пет дни освен деловата работа по проекта, интересните екскурзии и забавления, участниците в проекта опознаха културата, кухнята, традициите на България, създадоха нови приятелства и с нетърпение очакват останалите две срещи в Гърция и Белгия.

 

 

Галерия

 

Цялата статия.. | Видяно: (37884) | Коментари: 0

Ученически игри - 2011

В Областните ученически спортни игри Гимназия "Д-р Иван Панов" участва с 8 отбора и тази година в спортовете баскетбол, волейбол и тенис на маса - с общо 45 състезатели, като 7 отбора се класираха до трето място. Най-успешно се представиха волейболните отбори на девойките, които спечелиха първите места до 10. клас и до 12. клас и отборът по тенис на маса - девойки до 10. клас. Същите представиха областта на Зоновите състезания, където волейболистките до 12. клас се класираха втори, а волейболистките до 10. клас - трети. Трети се класираха и девйките до 10. клас по тенис на маса.

Заслуга за тези резултати имат не само учителите по ФВС в гимназията - Истатко Минчев, Татяна Еленкова и Камелия Младенова, а и техните колеги от основните училища, на които изказваме благодарност!

Цялата статия.. | Видяно: (1898) | Коментари: 0

Венци - пред участие в Националния отбор по география

На 16. и 17. април 2011 г. се проведе Националния кръг на олимпиадата по география и икомомика. На нея взеха участие 30 представители от отделните области на България, като от София град бяха трима. Тези 30 представители са излъчени от 4500 участници на областните гръгове.

Венцислав Златанов от Гимназия "Д-р Иван Панов" се класира в първите 10 и е най-добре представилия се най-млад участник в старша възрастова група (8 клас). Пред него се открива голямата възможност да бъде повикан в разширения състав на Националния отбор по география, от който ще се изберат трима ученика, които ще представят България на Световната олимпиада по география с Сан Франциско.

Ако бъде постигнат този голям успех, допълнително ще информираме.

Цялата статия.. | Видяно: (1917) | Коментари: 0

NATE - втора работна среща

От 04 до 09 април 2011 г. в гр. Бялисток, Полша се проведе втората официална визита по проект „Нови и алтернативни възможности за развитие на туристически предприятия”. Партньори по този проект са България – Гимназия „Д-р Иван Панов”, Турция – община Учисар и най-голямата компания  в Турция за летене с  въздушни балони – Anatolian Balloons, Гърция – Професионално училище гр. Драма, Белгия – Частна асоциация за мултимедийно обучение, Полша – Професионално училище гр. Бялисток.

Бялисток има население от 300 000 жители, което го прави най-големия град в североизточна Полша и  столица на воеводство Подласки. Намира се в равнината Подласки  на брега на Бяла река. Градът притежава  исторически музеи, културни паметници, както и голямо разнообразие на паркове и зелени площи. Приблизително 32% от града е заета от паркове, площади и горски резервати, което създава идеална възможност за един здравословен климат. Близостта на града до Беларус, Литва и Русия създава отлични условия за икономическо и културно развитие на града.

В срещата взеха участие 14 ученици от гимназията заедно с 4 от техните учители – Б. Матерова, С. Антова, Р. Панова и Л. Иванова. Гимназистите  за пореден път доказаха своите езикови и културни компетенции на отличен английски език. Те присъстваха на редица презентации и състезание по стрелба, организирани от техните полски съученици. 

Домакините на срещата успяха да ни покажат по много вълнуващ начин огромна част от техните културни  и туристичски обекти, свързани с  културното наследство на Полша. Участвахме в добре подготвени и интересни презентации с информация и документация на високо ниво.

Учениците от трите професионални училища – България, Гърция и Полша,  включени в настоящия проект ще  имат за цел да доказват  заедно със своите ръководители компетентните си позная в областта на туризма,  иновационни бизнес идеи за развитие на туристически предприятия. Предвидено е участието им в Facebook състезание за най-оригинална бизнес идея и актуализиране на уебсайта на проекта.

Гимназията ще бъде официален домакин на транснационалната среща от 13 до 18 юни 2011 г.

А ето и кометари от самите учстници в срещата:

 

В периода от 4 до 9 април ние, учениците от Гимназия ”Д-р Иван Панов” и част от нашите учители, посетихме една невероятна страна - Полша. Там бяхме обгърнати от гостоприемството на този топъл народ. Целта на нашето пътуване беше да видим техния модел на работа и да обменим съответния опит.

В началото на седмицата със самолет пристигнахме на летището във Варшава, а от там отпътувахме до град Бялисток, където се настанихме, и където бяха проведени работните ни срещи. Бялисток е и мястото, където се намира Професионалната гимназия, с която си партнираме по проекта „Нови и алтернативни възможности за развитие на туристически предприятия”. Там нашите домакини ни показаха както училището си, така и множество интересни забележителности от своя район. Част от невероятните места, които посетихме, бяха природни резервати, галерии, както и множество църкви с уникална архитектура. Дворецът Браницки, който е и един от символите на Бялисток, се открои като най-интересната забележителност за нас. Друга част от полската култура и традиции, на които успяхме да се насладим, бяха техните кулинарни изкушения. Имахме възможността да опитаме както ястия от традиционната им кухня, така и специалитети, сервирани  в изискан ресторант на гала вечерята през последната вечер от престоя ни там.

Много харесахме всички дестинации, които посетихме и атмосферата на тази прекрасна страна, но не забравихме и за своята родина и отбелязахме това с едно весело, българско хоро. Всички с интерес гледаха тази част от нашите традиции и си прекарахме наистина страхотно. През юни ни предстои още една невероятна седмица, през която ние ще бъдем домакини и ще се постараем да представим нашата страна по подобаващ начин.

Деница Игнатова - 11б клас 

 

 

Първото нещо, което си помислих след като се приземихме беше, че в Полша не е по-различно от България, но в последствие осъзнах, че има няколко разлики. На отиване, когато вече наближаваше края на пътуването ни със самолета, пилотът ни съобщи, че вече навлизаме в Полша и ние, преливащи от радост, погледнахме през прозорците. Докато се приземявахме, имахме възможността да разгледаме града под нас. На всички ни направи впечатление колко подредени бяха къщите и блоковете, а и по време на пътуването ни към  общежитието видяхме, че е много по-чисто отколкото в България.

Общежитието също беше много чисто и запазено. Поляците са много дисциплинирани хора. По време на закуска и изобщо през цялото време там пазеха тишина.

На една от екскурзиите, които домакините организираха, ни показаха  много църкви. В тях всичко беше чисто, подредено и си личеше, че много държат на тях,  т.е не пестят средства. Отделят много внимание и на животните и по-специално на бизоните, които са доста типични за областта. Заведоха ни в националния парк с бизони. Имаше също статуи и знаци с тях.

И въпреки всичко България превъзхожда Полша в три отношения – имаме по-хубаво време, кухня и сме по-приветливи.

Росица Кръстева – 10б клас 

 

Едно подобно пътуване на нашите години, до където и да е, е незабравимо преживяване. Наистина работихме много, за да си заслужим пътуване от този ранг, и сме много благодарни на нашите учители, че ни предоставиха подобен шанс. Благодарение на този проект всички ние успяхме да се запознаем с една нова култура, много по- различна от нашата. Опитахме нови храни и екстремни изживявания. Запознахме се с прекрасни хора, с които продължаваме дори и на хиляди километри да поддържаме връзка и да очакваме с нетърпение тяхното посещение. Престоят в Полша разви много наши скрити таланти и ни помогна да се отпуснем и спокойно да разговаряме на английски език, което ще ни бъде изключително полезно и занапред. Красива природа, традиционна кухня, невероятни хора, които се погрижиха за нас  и следяха за нашия комфорт през цялото време - това е Полша. Тази едноседмична екскурзия с работна цел, ако мога да я нарека така, остави траен белег в нашите сърца и ни сплоти като екип.

Таня Григорова – 10б клас

 

 

С удовлетворение отбелязвам безспорния положителен ефект от посещението на моята дъщеря в Полша, в качеството й на ученичка от езиковата паралелка в Гимназия „Д-р Иван Панов”. Доколкото имам информация от контактите си с родителите на други ученици, участвали в това задгранично пътуване с учебна цел, такова е и всеобщото мнение за този проект.

Смятам, че посоката, в която върви работата Ви с нашите деца е правилна и при насрещни усилия от страна на учениците ще бъде и плодотворна, а резултатите ще бъдат трайни. Изключително важно е, според мен, личното им впечатление от работата и контактите с техните връстници от други страни, с които да общуват на език, чужд и за двете групи общуващи. Безспорна е и полезността на възможността да сравняват българската култура, богатство на традиции, архитектура, природни дадености и т.н. с тези на посещаваната от тях страна. Мисля, че сравнението няма да е с отрицателен знак за България.

В заключение, бих искал да Ви уверя, че намирам работата по такива проекти за ползотворна за Вас, за Гимназия „Д-р Иван Панов” и предимно за нашите деца, на които се отдава възможност за „живо” общуване и обучение в тази ера на електронни комуникации, в която живеем.

Гр. Григоров, родител на Таня Григорова

 

 

Галерия

Цялата статия.. | Видяно: (2126) | Коментари: 0


Подреди по: дата | популярност | посещаемост | коментари | азбучно

НАЧАЛНА СТРАНИЦАЗА САЙТАОБЩИ ПРАВИЛАВРЪЗКА С НАССТАТИСТИКАКАРТА НА САЙТАRSS
2010 • ГИМНАЗИЯ "Д-Р ИВАН ПАНОВ" - ГР. БЕРКОВИЦА • ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ