Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов" - гр. Берковица

Който иска - получава,
който работи - успява,
който успее при нас,
може да успее навсякъде!


ВИЕ СЕ НАМИРАТЕ НА: Главна


Прием

ВХОД В САЙТА
Име
Парола
 

АРХИВИ
Юли 2019 (2)
Юни 2019 (4)
Май 2019 (9)
Април 2019 (7)
Март 2019 (3)
Февруари 2019 (4)


На 19.02 сведохме глави пред паметта на Апостола

   На 19.02 сведохме глави пред паметта на Апостола

   На 19.02 пред паметника на Васил Левски в град Берковица бе отслужена заупокойна молитва. Своята почит пред делото на Апостола отдадоха и учениците от Гимназия "Д-р Иван Панов".

   Ралица Асенова от 10. б клас при Гимназия „Д-р Иван Панов“ прочете своето есе, посветено  на Левски и спечелило литературния  конкурс на организация „Заедно за Берковица“. 

 

Левски- неугасващият пламък

    Това е клише. Не Левски. Неугасващият пламък е клише.Ние непрекъснато превръщаме нещата в клишета, използваме ги навсякъде, правим се на патриоти единствено чрез най- святото в нашата история и го опорочаваме. Обичаме да слагаме ненужни етикети на всичко, да вкарваме всяко велико събитие или велик човек в някакви сравнения и да му слагаме грандиозни имена, като си мислим, че така удължаваме живота му. А това не е нужно - имената и действията сами по себе си са достатъчно грандиозни и със сигурност тези хора, винаги били встрани от масата, едва ли искат да бъдат клиширани.

     Наистина важните неща имат способността да съществуват независимо от нас. Въпросът е в това ние как ще се отнасяме към тях. Ще бъдат просто наше знание или ще ги носим в сърцата и душите си. 

Цялата статия.. | Видяно: (1025) | Коментари: 0

Проект "Превенция и образование" бе представен пред родителите
Проект  "Превенция и образование"  бе представен пред родителите

    На 11.02.2014 г. в Гимназия „Д-р Иван Панов” бе проведена обща родителска среща, на която родителите бяха запознати с проект „Превенция и образование – сътрудничество между местните власти и полицията, насочено към училищата и образователните институции” и  с правата и задълженията на родителите според законодателството на Република България .

   В родителската среща се включиха и партньорите на Гимназия „Д-р Иван Панов”  по проекта - Община Берковица, представена от Паулина Харалампиева (младши експерт „Европейско финансиране, програми и проекти” към Общинска администрация Берковица) и  Филонка Горанова (секретар на Местната комисия за борба срещу прояви на малолетните и непълнолетните), и РУ „Полиция”, представено от полицейски инспектор Димитър Генов и полицейски инспектор Николай Стоянов.

   След приключване на общата родителска среща, по класове бяха отчетени постигнатите от учениците резултати през 1. учебен срок на учебната 2013/2014 г.
Проект  "Превенция и образование"  бе представен пред родителите
Проект  "Превенция и образование"  бе представен пред родителите
Цялата статия.. | Видяно: (1031) | Коментари: 0

Седмо състезание за „Най-добър млад готвач, сервитьор и барман”

     На 06.02.2014 г. в учебния корпус на Гимназия „Д-р Иван Панов” се проведе седмото състезание за „Най-добър млад готвач, сервитьор и барман”.

     В състезанието се включиха учениците от 10., 11. и 12. клас на професионалните паралелки, които са с профил „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”.

     Журито отреди 1. място в категорията „Млад готвач” на Геновева Славчева от 12. А клас. За  най-добър млад сервитьор беше избрана Ивета Гълъбова от 12. А клас. А в категорията „Най-добър млад барман” 1. място зае Дарин Иванов от 12. А клас.

     Победителите ще представят Гимназия „Д-р Иван Панов” през месец март в град Русе на регионалното състезание за „Най-добър млад готвач, сервитьор и барман”. Да им пожелаем успех и класиране за националното състезание в град Варна.

Седмо състезание за „Най-добър млад готвач, сервитьор и барман”
Седмо състезание за „Най-добър млад готвач, сервитьор и барман”

Цялата статия.. | Видяно: (1381) | Коментари: 0

Обучение на учителите от Гимназията

На 1 февруари 2014 г. учителите от Гимназия „Д-р Иван Панов” преминаха курс на обучение за работа с интерактивна бяла дъска. Под ръководството на гл. ас. инж. Константин Враджалиев те се запознаха със специализирания софтуер за управление на интерактивната дъска.

Гимназията разполага с две интерактивни бели дъски - една стационарна и една мобилна, и мултимедиен проектор. Те са на стойност 3000 лева и са дарени на училището от „Монбат Рисайклинг” ЕАД, представляван от изпълнителния директор Васил Богданов, по повод 100-годишния юбилей.

Обучение на учителите от Гимназията
Обучение на учителите от Гимназията


Цялата статия.. | Видяно: (1168) | Коментари: 0

Проект за телевизионно студио

Проект за телевизионно студио
На 28.01.2014г. клуб „Аз- журналистът” при Гимназия „Д-р Иван Панов”  представи своя проект за телевизионно студио. Това беше първата представителна изява на журналистите, които и тази година работят по проект „УСПЕХ”.

В ролята на телевизионен водещ на здравно предаване влезе Ралица от 10.б клас. Нейни гости бяха медицинското лице- Анжелика от 8.а клас, която запозна зрителите с болести като анорексията и затлъстяването; диетологът-  Милена от 10.б клас, който припомни кои са полезните и кои вредните храни в хранителната пирамида; фитнес инструкторът- Габриела от 10.б клас, даде ценни съвети каква трябва да бъде физическата активност на учениците.

В телевизионната дискусия едни срещу други застанаха госпожа Найденова, господин Харалампиев, Мартин от 10.б клас и Ралица от 10.б клас. Всеки един се опита да намери достатъчно убедителни аргументи и да защити своята гледна точка кой празник трябва да се празнува на 14 февруари- Св. Валентин или Трифон Зарезан. В крайна сметка всички се съгласиха, че можем да отбележим Деня на влюбените с чаша хубаво вино.

Най- смелите от публиката се включиха в телевизионната игра. Най- съобразителен в двата кръга беше Вилян от 8.а клас.

Проект за телевизионно студио
Проект за телевизионно студиоЦялата статия.. | Видяно: (1095) | Коментари: 0


Община Берковица открива Консултативен кабинет

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) открива КОНСУЛТАТИВЕН КАБИНЕТ  - помощен орган в Община Берковица, с адрес пл. "Й. Радичков" №1, Читалище "Иван Вазов 1872" централен вход, партер.

Работното време на кабинета е сряда и петък от 15.00 до 17.00 часа.

 

Община Берковица открива Консултативен кабинет
Община Берковица открива Консултативен кабинет

 

Когато имате проблем: потърсете помощ, споделете, заедно можем да го решим!


За повече информация:

  

  • МКБППМН, гр. Берковица, пл. "Й. Радичков" №4, Общинска администрация стая 117, Секретар тел. 0953/960-13; 0882 909 506, e-mail: goranova.f@berkovitsa.com
  • РУ "Полиция"- инспектор детска педагогическа стая , гр. Берковица, пл. "Й. Радичков" №13, тел 0953/88-710; 0953/88-720;0953/88-730
  • Отдел "Закрила на детето", гр. Берковица, пл. "Й. Радичкав" №4, стая 310, тел:0953/88-065

 

 

 

Цялата статия.. | Видяно: (1167) | Коментари: 0

Участниците в конкурса за есе получиха своите награди

Участниците в конкурса за есе получиха своите награди
На 13.01.2014 г. се състоя награждаването на победителите в конкурса за есе на тема: " Защо е важно да помогнем на другите?". Конкурсът беше организиран от Виляна Бойкова - студентка последна година в Норич, бивша възпитаничка на Гимназия "Д-р Иван Панов". Първата награда спечели Александра Добрилова (11.Б клас), втората награда - Савина Заркова (11.Б клас), третата награда - Катерина Еленкова (8. А клас). Победителите получиха сертификат и парична награда. Почетни грамоти имаше за още две участнички - Ралица Асенова (10. Б клас) и Теодора Яворова (12. Б клас). Наградите бяха връчени от майката на Виляна Бойкова.

Участие в кокурса можеха да вземат само настоящи ученици в Гимназия "Д-р Иван Панов".Творбите не трябваше да са обвързани с религиозни и политически възгледи, а каузата, за която пишат учениците, да не е насочена към самия автор.

Всеки от участниците предложи своя начин да помогне на другите. Нека и всеки от нас да се замисли защо е важно да помагаме на другите и как можем да го направим!


Цялата статия.. | Видяно: (1071) | Коментари: 0

ПЪРВА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА НА ТЕАТРАЛНА ТРУПА "ЙОРДАН РАДИЧКОВ"

На 20 декември 2013г. беше първата представителна изява на театралната трупа „Йордан Радичков” при Гимназия „Д-р Иван Панов”(ИИД по проект УСПЕХ). Учениците посетиха Дом за стари хора град Берковица, за да поздравят възрастните по случай един от най-светлите и красиви празници - Коледа. Учениците представиха различни забавни скечове и коледни песни. Някои от тях се превъплатиха в Дядо Коледа, Снежанка и техните джуджета.

Г-жа Везьова - учител по история, подари книги по случай Коледа.

Учениците също получиха подаръци - лакомства и плодове. Представителната изява беше уважена от директора на Гимназия „Д-р Иван Панов”. На празника присъстваше и заместник-кмета на Община Берковица - Радослав Найденов.

Цялата статия.. | Видяно: (1092) | Коментари: 0

Проект УСПЕХ – представителна изява на клуб „Европейско странознание”

Проект УСПЕХ – представителна изява на клуб „Европейско странознание”

 На своята първа представителна изява за учебната 2013/2014 година, учениците от клуб Европейско странознание по Проект УСПЕХ  презентираха темата „Обредни хлябове“. Мотото на презентацията беше:  „Никой не е по-голям от хляба“.

   Обредният хляб се различава от обикновения не само по форма, но и по украса. Той е част от обредната храна, която се приготвя при основните събития в живота на човека – раждане, кръщане, сватба и смърт.Традиционен обреден хляб се приготвя и на големите християнски празници – Великден, Гергьовден, Бъдни вечер и Коледа. В миналото всяко семейство е имало свой печат, който се е поставял на хляба.

   Участниците в клуба показаха обредни хлябове за прощъпулник, сватба, Бъдни вечер, Коледа, Петковден и посветиха присъстващите на изявата в някои от тайните на месенето на обреден хляб. Като например фактът, че обредният хляб се меси от най-хубавото брашно, а ако младото семейство иска да има мъжка рожба, то жената, която меси сватбената питка, трябва да сложи мъжка шапка на главата си. Хлябът е символ на живота, той присъства винаги на трапезата. С хляб и сол посрещаме скъпи гости, хляб се  е месил по нашите земи още по времето на траките. Херодот свидетелства за това, че траките познават квасния хляб от древни времена и е изумен от това, как хлябовете им удвояват размера си. Почитта и уважението към хляба се изразява още в ритуала на приготвянето му. Жената , която меси, трябва да е „чиста“, да не се събира с мъжа си, да не убива животно, да е майчина и бащина, да е от първо венчило, да има здрава челяд. Тя трябва да е празнично облечена и закичена с цвете. Месенето е истинско свещенодействие, както са хлябът и почитта към него. Затова, когато мома меси за първи път, прави го на хубав ден – за такъв се смятат понеделник, сряда и четвъртък.

   При проучването на темата за обредните хлябове, участниците в клуба откриха много интересна информация, за представянето на която нямаше да им стигне цял ден. Затова те представиха само някои от обичаите, свързани с месенето на хляб. Те подложха на изпитание уменията на присъстващите на изявата, като помолиха трима от тях да оформят обреден хляб, свързан с някой от празниците, показани в презентацията. Момичетата избраха да омесят питка за Коледа. Журито, в лицето на Пламен Салтиров, нж. Петрана Лендова, Соня Антова, Елена Найденова и Габриела Георгиева, внимателно следяха процеса на месене и оформяне на обредния хляб за Коледа. Те присъдиха първо място на Вилиана и две втори места на Данчето и Мария – Антоанета от 9б клас. За останалата част от публиката имаше викторина, свързана с приготвянето на обредни хлябове.

   Момичетата и момчетата бяха приготвили предварително обредни хлябове, които раздадоха в края на изявата на всички присъстващи, защото традицията повелява обредният хляб да се раздаде, да бъда споделен. 

   Хлябът е символ на живота. Той свързва хората и им показва, че са от едно тесто, че трябва да се обичат и да си помагат, да имат търпимост към различните, да се борят за постигане на хармония в човешките отношения. Защото никой не е по-голям от хляба.

Благодарим на всички, които присъстваха на нашата изява и на родителите на учениците от клуб „Европейско странознание“ за тяхната съпричастност.

Иванка Илиева и Бистра Матерова, ръководители на клуб „Европейско странознание“.

 

 

Цялата статия.. | Видяно: (1168) | Коментари: 0


Подреди по: дата | популярност | посещаемост | коментари | азбучно

НАЧАЛНА СТРАНИЦАЗА САЙТАОБЩИ ПРАВИЛАВРЪЗКА С НАССТАТИСТИКАКАРТА НА САЙТАRSS
2010 • ГИМНАЗИЯ "Д-Р ИВАН ПАНОВ" - ГР. БЕРКОВИЦА • ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ